Kinas aktiemarked er verdens næststørste

Feberagtige kursstigninger i år for kinesiske aktier har betydet, at Kina nu igen for første gang i halvandet år har overhalet Japan som verdens næststørste aktiemarked, kun overgået af USA.

Kina er nu hjemland for verdens næststørste aktiemarked målt på den samlede markedsværdi af de børsnoterede aktier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ym Yik / EPA
I går steg Shanghai-indekset med 1,4 pct., og det er dermed steget med ikke mindre end 75 pct. i år.

Det betyder, at værdien af de børsnoterede aktier i Kina nu ifølge beregninger fra nyhedsbureauet Bloomberg er oppe på 3210 milliarder dollar, eller godt 17.000 milliarder kr.

Da værdien af alle børsnoterede selskaber i Japan med dagens aktiekurser er på 3200 milliarder dollar betyder det, at Kina nu igen er hjemland for verdens næststørste aktiemarked. Der er dog stadig langt op til USA, som har et aktiemarked med en samlet markedsværdi på 10.800 milliarder dollar.

Kraftig optur og tro på fremtiden
Efter store kursfald i 2008 har investorerne igen fået blod på tanden, når det gælder fremtiden for kinesiske virksomheder. Tilsyneladende har de også noget at have optimismen i.

Kinas politbureau har nemlig vedtaget en overraskende stor statslig hjælpepakke som skal sparke gang i den økonomiske vækst, og landets statistiske kontor kunne i dag fortælle at Kinas økonomi voksede med særdeles solide 7,9 pct. i andet kvartal i år.

Men væksten skyldes tilsyneladende at de statskontrollerede kinesiske banker har åbent fuldt for udlånssluserne, hvilket har skabt bekymring for, om der er ved at opstå en kreditboble.

Dyre aktier
En anden grund til de bemærkelsesværdige kursstigninger er, at investorerne i praksis tager forskud på forventede store stigninger i de kinesiske virksomheders indtjening.

Ifølge tal fra Bloomberg handler aktierne i Shanghai i snit til en pris svarende til 33,2 gange selskabernes indtjening. I november var det tal på blot 12,9 gange, hvilket er et signal om at investorerne kan blive skuffede hvis indtjeningsvæksten ikke bliver til noget.

Til sammenligning handler de 20 førende danske aktier til 13,4 gange indtjeningen, men analytikere fremhæver, at Kina, i modsætning til fuldt udviklede lande som Japan, USA og Danmark, fortsat har plads til stor vækst mange år endnu, og at den høje værdiansætning af selskaberne derfor kan forsvares.

Ifølge Bloomberg har storbanken BNP Paribas dog i juni reduceret sin anbefaling på kinesiske aktier generelt fra "overvægt" til "neutral", fordi analytikerne mener at kurserne er kommet for højt op.