Kina suspenderer børshandelsstop-regel

Kina har valgt at suspendere sin regel om at stoppe aktiehandlen midlertidigt, når markedet pludseligt falder 5 pct. eller mere.

Foto: CHINA DAILY.
Læs mere
Fold sammen

I løbet af denne uge er handlen med de kinesiske aktier blevet suspenderet to gange efter betydelige fald i de ledende indeks.

Det skriver Bloomberg News.

Ifølge analytikere, som finansmediet Quartz har været i kontakt med, blev reglen om midlertidigt at suspendere aktiehandlen ved drastiske fald indført for at tæmme drastiske udsving, men der har været kritik af reglen gående på, at reglen har haft den modsatte effekt og fået investorerne til at panikke i stedet.

Kinas børshandelsstops-regel fungerer på den måde, at hvis CSI 300-indekset falder mere end 5 pct. bliver handlen suspenderet i 15 minutter. Hvis indeksets fald derefter øges til 7 pct., suspenderes handlen for resten af dagen.

I begge tilfælde denne uge blev handlen først suspenderet i 15 minutter og derefter for resten af dagen, da faldene fortsatte efter et kvarters pause.

Det kinesiske aktiemarked er et volatilt marked, og et fald på 5 pct. er ikke unormalt på en normal handelsdag, påpeger Christopher Balding, der er økonomiprofessor på Peking University HSBC Business School, overfor Quartz.

Han forklarer, at børsstophandels-reglen har skabt rum til, at investorerne - efter det første fald i markedet på 5 pct. - kan placere deres salgsordrer, hvilket hurtigt kan medføre yderligere fald efter handelspausen på 15 minutter.

Og når markedet rammer faldet på 7 pct. lukkes handlen for dagen helt af. Det resulterer i, at investorerne vågner op dagen efter og tænker, "jeg er nødt til at tage mine penge ud. Det kører den mentale panik op", forklarer økonomiprofessoren til finansmediet.

En tilsvarende handelspause findes i USA, oplyser finansmediet. Ved et fald på 7 pct. i S&P 500-indekset bliver handlen midlertidigt suspenderet. Falder indekset yderligere til 13 pct. igangsættes endnu en tvungen handelspause. Der skal et fald i indekset på 20 pct. til, før at handlen suspenderes for hele dagen.