Kina-panik har kurs mod Danmark

De kinesiske aktieindeks er mandag morgen atter pakket ind i en stemning af panik. Landets store Shanghai-indeks falder med over 7 pct. De dramatiske fald i Kina betyder, at de europæiske aktiemarkeder har kurs mod endnu en møgdag.

Stemningen på de kineiske aktiemarkeder er helt i bund. Den seneste uges nedtur tager mandag morgen til i styrke, hvor det store Shanghai-indeks falder med næsten 9 pct. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALY SONG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stemningen på de kinesiske aktiemarkeder har taget endnu et skridt op på panikskalaen. Mandag morgen falder det toneangivende Shanghai-indeks med næsten over 7 pct., hvilket betyder, at hele årets optur på den kinesiske børs nu er blevet udslettet. Den sure stemning fra Kina har kurs mod Danmark og Europa, hvor den seneste uge allerede har været ganske forfærdelig for de europæiske indeks. Samlet set faldt det danske C20 Cap-indeks torsdag og fredag med lige knap 6 pct.

»Dermed ser den negative spiral, som startede torsdag i Europa og som fortsatte fredag i såvel Europa som USA, ud til at fortsætte mandag. Største risiko mod en større korrektion er, at investorerne panikker over den kinesiske aktiekursudvikling,« skriver Nordnets investeringsøkonom i en kommentar mandag morgen.

Han minder om, at selvom de kinesiske aktier er faldet med 40 pct. siden toppen for et par måneder siden, at aktierne i Kina samlet set steget med omkring 50 pct. over de seneste 12 måneder.

Den store bekymring med Kina er, at landets økonomiske vækst for alvor er på vej ned i gear. Det er dog ikke en bekymring, som Nordeas seniorstrateg, Tine Choi Danielsen, deler.

»Væksten er på vej ned i Kina, men vi ser ingen tegn på, at man er på vej mod en hård landing. Samtidig er væksten i den udviklede del af verden lavere end ventet, men dog på et acceptabelt niveau, hvor virksomhederne stadig er i stand til at øge indtjeningen. De seneste kraftige fald på aktiemarkederne virker derfor også overgjorte,« skriver Tine Choi Danielsen i en morgenkommentar.