Kina kan ikke længere løbe fra finanskrisen

Finanskrisen er ved at indhente Kina, mener Jeppe Christiansen, der er en af Danmarks mest erfarne investorer, efter store fald på aktiebørserne mandag.

Aktiemarkederne i Kina var gennem store aktiefald mandag, som forplantede sig til resten af verden. Men eksperter mener, at økonomierne i USA og Europa står godt rustede. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEX HOFFORD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Syv år efter at finanskrisen ramte USA og Europa, kommer efterdønningerne til kineserne, der ellers slap mere nådigt fra den krise, der i 2008 havde store konsekvenser for de globale økonomier.

Aktiemarkederne i Kina var gennem store aktiefald mandag, som forplantede sig til resten af verden. Men eksperter mener, at økonomierne i USA og Europa står godt rustede.

»Der har været en boble i den kinesiske finanssektor i de seneste fem år, og den boble er nu ved at fuse ud. Kina er blevet ramt af finanskrisen med fem-syv års forsinkelse,« siger Jeppe Christiansen, adm. direktør for fondsmæglerselskabet Maj Invest.

Han peger på, at Kina bekæmpede den finansielle krise i 2008 med en meget lempelig pengepolitik med store investeringer og øget statsligt forbrug.

»De blev ikke ramt af finanskrisen på samme måde, som vi andre blev. Det skete ved at ekspandere pengepolitikken voldsomt, så man har haft fem år med en massiv udlånsvækst, boligprisstigninger og investeringer,« siger Jeppe Christiansen.

Men nu begynder der at komme tegn på, at kineserne ikke længere kan løbe fra den krise, der påvirkede resten af verden voldsomt fra 2008 og i årene fremover.

Der er tegn på, at den tidligere høje økonomiske vækst aftager, og at den kinesiske centralbanks forsøg på at berolige aktiemarkedet ikke længere virker.

Jeppe Christiansen, administrerende direktør for fondmæglerselskabet Maj Invest

»Der har været en boble i den kinesiske finanssektor i de seneste fem år, og den boble er nu ved at fuse ud. Kina er blevet ramt af finanskrisen med fem-syv års forsinkelse«


USA og Europa i bedre tilstand

Situationen blev forværret for to uger siden, da Kina uventet devaluerede sin valuta, hvilket skabte frygt for, at økonomien var i en værre tilstand end tidligere antaget.

Mandag faldt det ledende Shanghai-indeks med mere end 11 pct., blandt andet fordi investorerne havde forventet, at myndighederne i Beijing i løbet af weekenden var kommet markedet til undsætning med nye tiltag.

Det skete ikke, og nu tyder det på, at de kinesiske myndigheder kan have besluttet, at det vil koste for meget igen at understøtte aktiemarkedet, som det er sket tidligere på sommeren.

Myndighederne i Kina har allerede brugt over 1.300 mia. kr. i et forsøg på at stoppe det faldende aktiemarked.

Mandag fulgte aktiemarkederne USA og de europæiske markeder med ned. Men det er primært de lettere panikagtige scener fra aktiebørserne, som bekymrer eksperterne. For den grundlæggende makroøkonomiske situation i både USA og Europa ser sund ud, lyder det.

»Heldigvis er de seneste fem-syv år i USA og Europa blevet brugt til at få bedre styr på økonomierne. USA er i en fornuftig vækst, og Europa er på vej frem. Derfor tror jeg, man skal slå koldt vand i blodet. Den grundlæggende globale økonomi kommer ikke til at falde fra hinanden,« siger Jeppe Christiansen.

Også Frank Øland, chefstrateg i Danske Bank, mener, at der ikke er væsentlige amerikanske og europæiske makroøkonomiske udfordringer, der kan forklare aktiefaldene i USA og Europa.

»Øjebliksbilledet af amerikansk og europæisk økonomi er, at det ser ganske fornuftigt ud, og at opsvinget er intakt. Men der er en frygt for, at der kan komme en dramatisk Asien-krise, som kan trække os med ned. Det er det, som markedet handler på nu,« siger Frank Øland.

Han siger, at den negative stemning kan blive vendt, hvis der kommer pænere nøgletal, og så kan officielle udmeldinger være med til at vende udviklingen. Sker det ikke, skal markedet selv finde ud af det.

»Hvis vi ikke får nogle gode nøgletal, og hvis der ikke kommer et politisk tiltag, skal markedet selv finde en bund. Det kan ske, hvis det på et tidspunkt bliver så billigt, at nogle af de langsigtede investorer mener, at det er så godt et køb, at de kommer tilbage,« siger Frank Øland.

Priser på råvarer falder

Aktiemarkedet kan måske få hjælp af, at investorerne mangler muligheder. Nogle har sendt deres penge over i de lavt forrentede obligationer, mens andre vælger mere specielle investeringer som hedgefonde, der ikke har korrelation med udviklingen på aktiemarkedet. Men langt de fleste investorer ser dog ud til at have valgt ikke at geninvestere deres penge og beholde dem i kontanter.

»Vi tror stadig på, at aktiemarkedet er et godt sted at være, for alternativet er ikke spændende. Derfor kommer pengene sandsynligvis tilbage i aktiemarkedet,« siger Frank Øland.

Udviklingen i Kina har fået betydning for priserne på en lang række råvarepriser. Særligt har den aftagende kinesiske efterspørgsel på olie ramt oliepriserne. Også priserne på kobber, aluminium og jernmalm er faldet drastisk gennem 2015.

Business-TV: Aktier i frit fald - sådan skal du forholde dig