Kina holder nytår med hovedpine: Aktieinfluenza har kostet 15 billioner kroner

Det kinesiske aktiemarked har været helt i skoven i 2018. Et kæmpe indeksfald på hele 25 procent har betydet, at værdier for svimlende 15 billioner kroner er blevet barberet væk. Kina er årets værste aktiemarked.

Det kinesiske aktiemarked har haft et helt forfærdeligt 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROLEX DELA PENA

Et værditab på intet mindre end 15 billioner danske kroner.

Det er status for det skrantende kinesiske aktiemarked i 2018. Det gigantiske værdiskred er ifølge Bloomberg det største siden 2002, hvor den amerikanske nyhedstjeneste begyndte at indsamle data på det parameter.

I løbet af 2018 er CSI 300-indekset, der omfatter de største virksomheder på børserne i Shanghai og Shenzhen, faldet med hele 25 procent, hvilket giver investorerne lommesmerter som aldrig før.

Det gør samtidig Kina til den værste aktienation i verden i 2018 blandt de store lande.

Kina kæmper på flere fronter med at holde dampen i økonomien oppe og er samtidig hårdt ramt af handelskonflikten med Donald Trump og USA.

Opbremsningen i den kinesiske økonomi ses tydeligt i tallene for privatforbruget, hvor udviklingen er den svageste i 15 år.

Den Internationale Valutafond, IMF, skønner nu, at den kinesiske økonomi vil vokse med 6,6 procent i 2018. Hvis den prognose holder, vil det være det være den laveste vækst på denne side af årtusindskiftet.

Samtidig har især handelskrigen med USA gjort ondt på Kina.

De kinesiske fabrikker går ind i 2019 med en frygt for, at handelskonflikten kan blive forlænget, hvilket trykker stemningen. I december var det såkaldte PMI-tal for den kinesiske fremstillingsindustri, der er en form for indikator for den aktuelle vækst i den sektor, på det laveste niveau siden begyndelsen af 2016.

»Afmatningen vil fortsætte ind i det nye år,« siger Larry Hu, der er cheføkonom ved Macquarie Securities i Hongkong, til Bloomberg.

Under et G20-topmøde tidligere på måneden blev USA og Kina enige om en form for timeout i den langvarige armlægning om svimlende store milliardbeløb. Våbenhvilen mellem de to lande har dog en indbygget deadline, der hedder den 1. marts 2019.

Larry Hu, cheføkonom ved Macquarie Securities i Hongkong

»Afmatningen vil fortsætte ind i det nye år«


Hvis ikke knasterne i den omfattende handelskonflikt mellem dem er ryddet af vejen inden da, vil Donald Trump fortsat hæve tolden voldsomt for en række kinesiske varer.

Den kinesiske økonomi voksede i årets tredje kvartal med – efter kinesiske forhold – beskedne 6,5 procent i forhold til året før, hvilket er den laveste vækst i et kvartal i Kina i næsten ti år.