Kina foretager teknisk devaluering på næsten 2 pct.

Den kinesiske centralbank har tirsdag reelt devalueret landets valuta. Peoples Bank of China, som centralbanken officielt hedder, har sat den såkaldte referencekurs for yuanen ned med 1,9 pct.

En ansat i Peoples Bank of China tæller yuan. Fold sammen
Læs mere
Foto: NATALIE BEHRING
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På valutamarkederne i Asien reagerer investorerne ved at sende den kinesiske yuan ned over for amerikanske dollar. Yuan er dermed på det svageste niveau i næsten tre år, skriver Reuters.

Samtidig svækkes en række af regionens valutaer, idet det ventes at disse lande vil følge Kinas eksempel af hensyn til opretholdelse af konkurrenceevnen.

Trækket kommer, efter at den kinesiske økonomi i stigende grad har vist tegn på yderligere opbremsning. Så sent som i weekenden viste nye eksportdata en markant skuffende udvikling, ligesom producentpriserne fortsatte den efterhånden to et halvt år lange række af prisfald.

Med dagens tiltag fra Peopble Bank of China bliver det billigere for udlandet at købe varer produceret i Kina. Bagsiden af medaljen er, at det samtidig bliver dyrere for Kina at købe varer i udlandet, men her spiller en afsmittende effekt ind.

Umiddelbart svækkes også australske og newzealandske dollar, thailandske baht, malaysiske ringgit og andre lande med stor eksport til det kinesiske marked.

Den kinesiske centralbank lægger ikke skjul på årsagen til devalueringen. "En stærk yuan lægger pres på eksporten", lyder det tirsdag fra Peoples Bank of China ifølge Bloomberg News.

I juli faldt den kinesiske eksport hele 8,9 pct. i forhold til samme måned året før. Økonomer havde forventet et fald i eksporten på beskedne 0,3 pct.

Tirsdag formiddag koster dollar 6,2990 yuan efter at have toppet i 6,3305 yuan lige efter meddelelsen. Mandag kostede dollar 6,2095 yuan.

»Selv om de svage handelstal stod til at skubbe referencekursen mod et svagere niveau, er det her skridt stadig helt ude af konsensus«, vurderer økonom Zhou Hao fra Commerzbank i Singapore skrev i en rapport.

Den overdrevne justering hjælper ikke bare på den kinesiske eksport. Den støtter også landet stilling i forhold til at blive optaget som en del af de globale centralbankers reservevaluta SDR (Special Drawings Rights) hos Bank for International Settlemants I Basle under Den International Valutafond, IMF.

»Yuan-kursen vil være mere markeds-orienteret fremadrettet, og volatiliteten ​for både onshore og offshore kurserne vil stige betydeligt«, vurderer Zhou Hao.

Den kinesiske referencekurs er den centralkurs, som onshore-markedet tillades at svinge 2 pct. omkring.