Kapitalfonde viser vejen

Fondsbørsen burde lære af kapitalfondene, mener bankdirektør Peter Schütze, Nordea.

De danske børsregler er ikke gode nok. Det er for svært at skaffe ny kapital hurtigt, og virksomhederne har svært ved at blive gearet i

tilstrækkelig grad. Lovgiverne bør derfor skele til kapitalfondene og søge at skabe samme rammer for virksomhederne på fondsbørsen.

Det konstaterede koncerndirektør i Nordea, Peter Schütze, da han talte på en erhvervskonference i Silkeborg torsdag. Samtidig havde han stor ros til kapitalfondene.

"Kapitalfonde er et ejerforhold, som man bestemt skal have respekt for. De agerer ansvarligt, de skaber virksomheder med en udmærket

vækst, men de har ikke fået meget ros for det," sagde Peter Schütze.

"Jeg siger ikke, at det er lykken. Jeg siger, at dem, der laver reglerne for børserne, måske skulle kigge på, om ikke de kunne gøre de mere attraktivt at være på børsen. Man skal sørge for, at virksomhederne kan få tilført penge meget hurtigere, end de kan i dag, og for at de kan blive lige så gearede, som vi ser med private equity-fondene," fortsatte han.

Generelt har kapitalfondene ifølge koncerndirektøren fået en uretfærdig behandling både i de danske medier og i den danske befolkning.

Peter Schütze forklarede, at børsnoterede selskaber typisk er ejet af en investor, mens kapitalfondene har en egentlig ejer. Forskellen på

"investor" og "ejer" er ifølge Peter Schütze, at ejeren tager fat, når det går galt, mens investoren løber væk.

"Det man ikke kan lide, det er, at kapitalfondene er så lånegearede, som de er. Man siger ofte, at de betaler for høje lønninger og kigger for kortsigtet på det. Kapitalfondene har mulighed for at træffe beslutninger, som rækker meget langt, men det, der er den knappe faktor er kapital. Hvis man skal købe en maskine, så skal man argumentere for, at den giver et afkast.

Til gengæld er lommerne dybe, og man kan få lov at købe ti maskiner. Det er meget fokuseret på kapitalafkast," sagde Peter Schütze.

Han fremhævede i øvrigt, at pengene bag kapitalfondene sjældent er fremmede. Langt de fleste er danskernes egne penge, da det er

pensionsforvalterne, som ofte investerer i de store fonde.

RB-Børsen