Kapitalfonde sætter jagten ind på flere opkøb

Danske og nordiske kapitalfonde har sat turbo på alle motorer og forventer et tårnhøjt antal opkøb i år og næste år, skriver Finans.

Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere

Fondene har i 2015 og 2016 skruet markant op for opkøbstempoet, og trods storpolitisk uro og beskeden vækst i de europæiske økonomier forventer fondene fortsat høj aktivitet langt ind i 2018

»Der har været meget aktivitet de seneste to-tre år, og jeg tror ikke, at det stopper lige med det samme. Jeg tror, at vi vil blive ved at se en hel del exits (frasalg, red.) og investeringer, i hvert fald samme niveau eller en smule højere,« siger Steffen Thomsen, partner i kapitalfonden Adelis, der netop har rejst en fond på 4,7 mia. kr., der skal omsættes til 12-14 opkøb inden for de næste fire-fem år.

Holdningen deles af Christian Schmidt-Jacobsen, ledende partner i kapitalfonden Axcel, der er i færd med at hente nye milliardtilsagn fra investorer og netop har overtaget kølevirksomheden Nissens.

»2017 er startet flot med høj aktivitet, og med det, vi ser i vores pipeline og i markedet, er der ingen tvivl om, at det fortsætter året ud. Vi er en projektbusiness, og når man bevæger sig ind i 2018, har man knap så god visibilitet, men i det omfang, verden ikke bliver udsat for chok, kan jeg ikke se, hvorfor 2018 ikke også bliver et aktivt år,« siger han til Finans.

De kapitalfonde, der er aktive i Danmark, satte rekord i 2007 med 69 opkøb på et år. Siden ramte finanskrisen, og antallet af opkøb dalede til 24 i 2011. Siden har kapitalfondene langsomt genvundet fordums styrke, og 2015 og 2016 har været højoktanår med henholdsvis 53 og 43 opkøb og i alt 59 virksomhedssalg.

Tendensen er fortsat i år, hvor kapitalfondene ifølge deres brancheforening, DVCA, har købt 29 virksomheder i årets første seks måneder mod 26 i samme periode sidste år.

I en frisk DVCA-survey blandt 14 kapitalfonde i Danmark venter 80 pct., at det høje opkøbsniveau vil holde sig de kommende 12 måneder, mens 60 pct. forventer en stigning i exits.