Kapitalfonde når ikke i mål med ISS-investering

Næsten 10 års ejerskab af servicegiganten ISS sluttede i sidste uge for kapitalfondene EQT og Goldman Sachs. Fondenes satsning på ISS har langt fra været en guldrandet forretning, men en sen slutspurt lægger dog en dæmper på skuffelsen.

Servicegiganten ISS har ikke været en guldrandet forretning for kapitalfonden EQT og den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, der solgte sin sidste portion aktier i det danske selskab torsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams

I begyndelsen af 2014 lignede kapitalfondene EQT og Goldman Sachs' ejerskab af servicegiganten ISS en temmelig svag investering set med kapitalfondsbriller. Efter næsten ni års ejerskab har fondene haft et årligt afkast i størrelsesordenen fem-syv pct. om året, hvilket er milevidt fra de 20 pct. i afkastkrav, som kapitalfonde som hovedregel arbejder med.

Den vellykkede børsnotering af ISS i marts sidste år har dog betydet, at fondene i sidste fase af ISS-ejerskabet har trykket afkastet på sin investering i vejret. En række aktiesalg i løbet af 2014 og særligt det sidste stik på dagen for ISS' årsregnskab i sidste uge, hvor fondene trådte helt ud og solgte 35,8 mio. aktier til en samlet værdi af 7,3 milliarder kroner, skæppede godt i kassen.

Samlet kommer fondene over hele ejerskabsperioden fra 2005 og frem til sidste uge til indkassere et årligt afkast i omegnen af 8-10 pct. på sin investering - markant bedre end før børsnoteringen, men stadig langt fra målsætningen om de 20 pct.

Hos EQT ønsker den danske chef, Morten Hummelmose, ikke at udtale sig om afkast på enkelte investeringer. I stedet erklærer han sig overordnet tilfreds med udbyttet af ISS-ejerskabet, som dog uden tvivl ryger under målet for, hvad fonden trækker hjem.

»Selskabet er i brede termer over de 10 år blevet fordoblet både på omsætning, driftsindtjening og antallet af medarbejdere. Når man tænker på, at det er sket henover en finanskrise, så er vi faktisk meget tilfredse med den udvikling, som ISS har været igennem,« siger Morten Hummelmose.

Hos Alm. Brand Markets er aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen, der til dagligt dækker ISS, ikke bange for at udråbe fondenes satsning på serviceselskabet som en noget tvivlsom succeshistorie.

»Det har da været utilfredsstillende for fondene. Det vil de sikkert ikke sige, men det har det da været, det kan vi roligt afsløre. Det er ikke på den måde en katastrofe for dem, men det er absolut ikke noget, der lever op til det, som kapitalfonde normalt stiller krav om. Forretningen og den bagvedliggende strategi udviklede sig simpelthen ikke, som den skulle. Og derfor har fondene ikke fået det afkast, som de gerne ville have,« siger Michael Friis Jørgensen.

De to fonde prøvede flere gange i ejerperioden at komme af med ISS. I begyndelsen af 2011 forsøgte selskabet i første omgang at børsnotere selskabet, mens ISS senere samme år blev forsøgt solgt til den britisk-danske sikkerhedskoncern G4S. Begge dele mislykkedes som bekendt.

Hos EQT erkender Morten Hummelmose, at længden af fondens ISS-ejerskab sprænger rammerne for den normale praksis hos den svenske kapitalfond.

»Vi ejer typisk virksomheder i fire til seks år, og vi prøvede jo faktisk også tilbage i 2011 at børsnotere ISS. Det gik fuldstændig efter planen, indtil Japan blev ramt af tsunamien, som basalt set lagde aktiemarkedet ned. Derfor er det lidt tilfældigt, at EQT har været ejere af ISS så længe,« siger Morten Hummelmose.