Kapitalfonde kredser om B&O

Berlingske Business erfarer, at nogle kapitalfonde i øjeblikket viser stor interesse for Bang & Olufsen. Et tidligere opkøbsforsøg i år 2000 løb ud i sandet på grund af modstand blandt A-aktionærerne, der omfatter institutionelle investorer og efter­kommere efter stifterne.

Som langsigtet investering vurderes Bang og Olufsen-aktien at være lavt prisfastsat, og Struer-koncernen er nu kommet i kapitalfondes søgelys. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For lav vækst i omsætningen og en nedjustering af forventningerne til årets resultat kostede i januar Torben Ballegaard Sørensen posten som koncernchef for Bang & Olufsen.

Omsætningsvæksten har været lav i en årrække. Alligevel viser nogle af de normalt så vækstorienterede kapitalfonde i øjeblikket interesse for virksomheden i Struer, erfarer Berlingske Business.

At flere kapitalfonde ser et stort potentiale i B&O og er klar i kulissen med bud, hvis de kan få en chance, har Henrik Ekman, underdirektør og aktiechef i Lønmodtagernes Dyrtidsfonds fondsmæglerselskab FMS04, »ingen kommentarer« til.

LD ejer 5,5 procent af B&O og sidder på 13,7 procent af stemmerne. Dermed kan fonden på egen hånd blokere for en tvangsindløsning af B&O-aktierne i tilfælde af et bud.

Henrik Ekman udtaler i en artikel i dag i Berlingske Nyhedsmagasin om B&Os vækstpotentiale, at »som stor aktionær i selskabet vurderer vi, at aktien ud fra en langsigtet betragtning er meget lavt prisfastsat på nuværende tidspunkt, bl.a. fordi vi mener, at B&O-brandet generelt rummer betydeligt potentiale på langt sigt«.

Om B&Os potentiale i lyset af ny konkurrence fra f.eks. massemarkedet for store og dyre fladskærme siger Henrik Ekman endvidere, at: »B&O har historisk set ofte formået teknisk eller designmæssigt at redefinere måden at tænke luksuslyd og -billede på. Så det har vi forventning om, at de vil kunne gøre endnu engang«.

Godbid
B&O kan på mange måder ligne en attraktion for kapitalfonde. Aktierne er blevet ret billige – kursen er mere end halveret i løbet af det seneste år – virksomheden har et positivt cashflow, når den ikke køber egne aktier op eller udbetaler esktraordinært store udbytter, den kan lænses for en pæn egenkapital, og den har næsten ingen rentebærende gæld. Samtidig har B&O præsteret høj vækst på nye markeder – om end fra et lavt udgangspunk – og kan se ud til at kunne trænge til et lidt hårdere ejertryk end hidtil.

»Til de priser, B&O ligger på nu, med vækstpotentialet og med det afkast, man kan se for sig, tror jeg, at B&O er en meget attraktiv forretning, som mange kapitalfonde vil elske at eje,« siger Rune Møller og fortsætter:

»Jeg kender ikke til nogen konkret interesse fra kapitalfonde, men der er sikkert nogen, der rumsterer. Men når de har snuset lidt, tror jeg, de opgiver, fordi der er en flok A-aktionærer, der kan blokere for et salg.«

Forsøgt før
Ifølge Berlingske Business’ oplysninger løb et tidligere opkøbsforsøg i år 2000 ud i sandet på grund af salgsmodstand blandt nogle A-aktionærer, der omfatter institutionelle investorer og medlemmer af familien Bang. Men lydhørheden blandt nogle af disse er tilsyneladende større end tidligere.

Ud over LDs andel af stemmerne på 13,7 procent har Nordea 9 procent, ATP 6 procent, og PKA har for nylig solgt ned til knap 5 procent, mens medlemmer af Bang-familien har godt 5 procent af stemmerne.

Den spredte A-aktionær-kreds indebærer, at flere konstellationer kan blokere for en afnotering af virksomheden. Accept fra LD er nødvendig for at komme over de afgørende 90 procent af stemmerne. Herudover kan andre A-aktionærer blokere sammen to og to.

Men selv om interesserede kapitalfonde generelt har holdt sig væk siden forsøget i 2000, og selv om sporene efter TDC, der ikke blev afnoteret efter kapitalfondenes køb, kan skræmme, gør nogle fonde nu forsøg på at få alle A-aktionærerne i tale.