Kapitalfonde kan ikke fastholde indtjeningen

Kapitalfonde kan kortvarigt ruske op i virksomheder . Men herefter falder indtjeningen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Egentlig var det ikke tanken, at kapitalfonde skulle til at drive de indkøbte virksomheder på længere sigt. Men et surt marked for børsintroduktioner og bankernes tilbageholdenhed med at låne penge ud betyder, at det kan tage længere tid end ventet at sælge - exit’e - virksomhederne og dermed tage gevinsten hjem. Og det kan blive lakmusprøven på, om kapitalfonde har tålmodighed og det lange sigte med ejerskabet, som rækker ud over tre, fire eller fem år.

Nye tal viser, at virksomheder ejet af kapitalfonde faktisk TABER indtjening efter de første år med eufori.

Konsulenthuset PA Consulting Group har foretaget en sammenligning mellem indtjeningen i virksomheder før og efter kapitalfondes indtog. En række danske virksomhedsopkøb indgår i undersøgelsen med blandt andet Danske Trælast, Unomedical, Superfos, LM Glasfiber, Wittenborg, Ferrosan, BTX Group (Brandtex), Kompan, Nycomed, Chr. Hansen Holding med videre.

Indtjening flader ud Den viser overraskende, at indtjeningen målt på overskuddet før renteudgifter skat (EBIT) stiger kraftigt i det første år efter overtagelsen, men at indtjeningen så igen flader meget ud, og i gennemsnit for de involverede virksomheder falder til et niveau, som er lavere end før overtagelsen. I selv overtagelsesåret - år nul i grafen - falder indtjeningen typisk tilbage, fordi der bliver ryddet op, der tages nedskrivninger og lignende. I det første hele ejerår - år 1 - brager indtjeningen i vejret.

Her plukkes typisk de lavthængende frugter. Ikke-kernevirksomheder bliver solgt fra, ejendomme bliver solgt fra, gælden bliver omstruktureret, og der kommer et kraftigt fokus på en - typisk - ny ledelse.

Men allerede i det andet år efter overtagelsen falder indtjeningen igen markant og falder faktisk til en niveau, der er lavere end før kapitalfondens indtog. Og det er overraskende.

Andre strategiske tanker

Partner John Jensen, PA Consulting Group, siger:

»Der er næppe tvivl om, at kapitalfondene må indstille sig på en længere årrække med ejerskabet, før virksomheden igen kan sælges videre eller børsnoteres. Og det betyder, at kapitalfondene også skal til at tænke i et længere strategisk sigte, eksempelvis med hensyn til nye IT-platforme, outsourcing, innovation, selve produktpaletten etc.«

Kapitalfondene skal således til at drive virksomheden lidt a la familieejede virksomheder som Danfoss, Grundfos, Lego og Velux og virksomheder, som er ejet af erhvervsdrivende fonde, som det er tilfældet med Novo Nordisk, Carlsberg, A.P. Møller - Mærsk etc.

»Og det betyder så også, at ledelsen, både den daglige ledelse men i særdeleshed kapitalfondene, skal til at tænke i mere langsigtede baner. Det er en ny situation,« siger John Jensen.

Der har da også i forskellige sammenhænge været talt om, at kapitalfonde i særlige tilfælde kunne gå ind som permanente ejere. Som det eksempelvis er tilfældet med den australske Macquarie, der har overtaget aktiemajoriteten i Københavns Lufthavne.