Kapitalfonde investerede rekordbeløb i danske virksomheder

Sidste år investerede danske og internationale kapitalfonde hele 32 mia. kr. i danske virksomheder. Det er mere end de seneste seks år lagt sammen. Det viser årsskriftet fra DVCA, brancheforeningen for venture- og kapitalfonde.

ARKIVFOTO 2010 af Dong Energy, Råolieterminalen i Fredericia- Se RB 24/4 2015 06.27. Anders Eldrup kritiserer regeringen for handlen med Dong-aktier til den amerikanske investeringsbank. (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2012) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det høje beløb afspejler, at der er godt gang i virksomhedshandlerne, men også at der sidste år blev foretaget en række store handler, siger Jannick Nytoft, der er administrerende direktør i DVCA.

- Kapitalfondene har været meget aktive i 2014, både når det gælder køb og salg af virksomheder. Og vi kan allerede nu se, at aktiviteten er fortsat ind i 2015, hvor kapitalfonde har investeret endnu flere milliarder i danske virksomheder, siger han og peger for eksempel på FSN Capitals køb af Fitness World og Montagus køb af ejendomsselskabet DEAS.

Det rekordhøje investeringsniveau er dog også trukket gevaldigt frem af to ekstraordinært store investeringer. Det drejer sig om Advent International og Bain Capitals investering i Nets samt Goldman Sachs’ investering i Dong Energy.

Kapitalfonderne stod dog ikke kun for investeringer i det forgangne år. Kapitalfonden EQT frasolgte ISS, mens Axcel solgte sine sidste Pandora-aktier i december.

De 48 danske virksomheder, der i 2014 var ejet af en kapitalfond og omfattet af DVCA's retningslinjer, omsatte for 208 mia. kr., tjente 10,8 mia. kr. og havde 561.000 ansatte, heraf 30.000 i Danmark. Den organiske vækst i de kapitalfondsejede selskaber var 13,7 pct., hvis man ser bort fra ISS og Dong, står der videre i meddelelsen fra DCVA.