Kapitalfonde henter milliarder til dansk offensiv

Milliarderne vælter ind i kapitalfonde, der sultent ser mod nye opkøb i Danmark.

Jeg tror, at der vil komme flere gode muligheder,« siger Søren Johansen, ledende dansk partner fra kapitalfonden Altor. Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere kapitalfonde er klar med betydelige milliardbeløb til at købe danske virksomheder for. Inden for de kommende år har tre af de traditionelt mest aktive fonde i Danmark indsamlet så meget kapital, at de kan bruge op mod 50 mia. kr. på opkøb.

For nylig lukkede svenske Altor en ny fond med 15 mia. kr., der skal bruges på nordiske virksomheder. Historisk har den svenske fond brugt en stor del af sine midler på opkøb i Danmark.

Men også de to største danske fonde, Axcel og Polaris, skal snart i gang med at samle nye penge sammen, erfarer Berlingske fra flere kilder. Polaris er længst fremme og skulle allerede have fået Finanstilsynets godkendelse til at rejse en ny investeringsfond på omkring tre mia. kr.

Senere vil Axcel, der blandt andet er kendt for investeringen i den succesfulde smykkevirksomhed Pandora, også forsøge at hente nye penge. Fonden har endnu ikke indledt den såkaldte fundraising, men målet er ifølge oplysningerne at hente ca. fem mia. kr.

Samlet betyder det, at de tre fonde er klar med 23 mia. kr. Men da kapitalfonde samtidig belåner deres opkøb, betyder det, at de tre alene kan mobilisere op mod 50 mia. kr. til at købe virksomheder for.

Dertil kommer, at flere andre nordiske fonde som Nordic Capital og EQT allerede har hentet store beløb til at købe op for i Danmark.

»Vi skal forsøge at finde de selskaber, som måske er lidt mere komplekse, og hvor vi kan gøre en forskel. Jeg tror, at der vil komme flere gode muligheder,« siger Søren Johansen, ledende dansk partner fra Altor, der netop med succes har sendt det danske bunkerselskab O.W. Bunker på børsen i København.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Christian Frigast, adm. direktør for Axcel, eller fra Jan Johan Kühl, ledende partner i Polaris, da begge er på ferie.

Altor køber virksomheder i hele Norden, mens Polaris og Axcel investerer hovedparten i Danmark, men også køber svenske virksomheder.

Pensionskassen PFA har tidligere investeret i både Axcel og Polaris. Investeringsdirektør Jesper Langmack siger, at det endnu ikke er afgjort, om der igen bliver skudt penge i de nye fonde. Det afhænger blandt andet af fondenes omkostninger.

»I de fonde, vi har været med i tidligere, kender vi folkene bagved, og det betyder meget. Men vi har meget fokus på omkostningerne. Det, vi i gennemsnit betaler for at handle med aktier, er siden 2008 faldet med 65 pct., men de samlede omkostninger til investeringer i kapitalfonde er stort set uændrede. De omkostninger, mener vi, burde komme ned,« siger Langmack.