Kapitalfonde æder sig ind på danske virksomheder

Omsætningen i de kapitalfondsejede selskaber steg i 2013 til svimlende 224 milliarder kroner, og væksten ser ud til at fortsætte. Fondene beskæftiger nu knap 600.000 - men kun 26.000 i Danmark.

Administrerende direktør Jeff Gravenhorst førte tidligere på året det kapitalfond-ejede ISS på børsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2013 foretog kapitalfonde i Danmark 15 opkøb og 16 virksomhedssalg af betydende karakter. Året før var antallet henholdsvis 9 opkøb og 11 virksomhedssalg. Med andre ord stiger kapitalfondenes aktiviteter i Danmark.

Ifølge en undersøgelse som DVCA, brancheforening for danske venture- og kapitalfonde, står bag, steg omsætningen i de kapitalfondsejede selskaber i 2013 med 15 milliarder kroner til 224 milliarder kroner fra 209 milliarder kroner året før, hvilket svarer til en omsætningsvækst på 7 procent. Til sammenligning var omsætningsvæksten i sammenligelige danske børsselskaber (midcap) sidste år 3,2 procent, mens omsætningsvæksten i den private sektor som helhed lå på 0,3 procent. 

Ifølge Christian Frigast, managing partner i Axcel og formand for DVCAs kapitalfondsudvalg, vidner undersøgelsen om, at kapitalfondene formår at overgå markedet.

»Det vidner om, at kapitalfondene er ved at komme ud af krisen, men også at fondene investerer kraftigt i at udvikle deres virksomheder,« udtaler han i en pressemeddelelse.Den organiske vækst (fraregnet opkøb) i kapitalfondenes virksomheder var 6 procent - eller 13 milliarder kroner i 2013. Uden ISS og Wrist-gruppen var selskabernes organiske vækst 11,1 procent.

De øgede aktiviteter i Danmark har også sat sine spor i beskæftigelsen. Antallet af ansatte i de kapitalfondsejede virksomheder (inkl. ISS og Wrist-gruppen) steg i 2013 til 575.000 fra 569.000 året før. Heraf var 26.000 beskæftiget i Danmark. 

Ifølge Jannick Nytoft, administrerende direktør i DVCA, er kapitalfondene en vigtig jobskaber i Danmark. Han mener dog, at der fra politisk hold gøres for lidt for at understøtte investorerne i dansk erhvervsliv.

»Regeringens seneste vækstplan er et godt skridt på vejen, men der bør gøres meget mere for at sikre optimale rammevilkår, for investeringer kommer ikke til landet af sig selv,« siger Jannick Nytoft.

45 virksomheder indgår i undersøgelsen, og det er Deloitte, der har stået for dataindsamling og bearbejdning af regnskabstal.