Kapitalfond vil hjælpe banker – og sig selv

Den gigantiske amerikanske kapitalfond KKR har fundet på en enkel og måske smart idé. Fonden vil tjene penge på at købe sine egne lån tilbage fra banker og hedgefonde med rabat.

Den amerikanske kapitalfond Kohlberg Kravis Roberts & Co. (KKR) har fundet på en ny smart måde at tjene flere rare dollar på. Den har oprettet en speciel fond, der tilbyder at købe noget af den store gæld, som bankerne ikke kan komme af med – dog med en vis rabat. Sagen er nemlig den, at gælden oprindeligt stammer fra KKRs egne handler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: AFP
Det er slemt at være bank, når man har lovet at finansiere adskillige milliarder dollar i gæld til finansiering af opkøb for en af de største kapitalfonde i verden, og ingen vil købe den bankgæld.

Men nu kommer selv samme kapitalfond, amerikanske Kohlberg Kravis Roberts & Co. (KKR), bankerne til undsætning med et tilbud, de får svært ved at afslå: Vi køber jeres gæld, mod rabat. Det skriver finansmagasinet BusinessWeek.

Krøllen på historien er, at op mod 80 pct. af den gæld, som bankerne ikke kan få videresolgt i banksystemet, stammer fra handler, hvor KKR enten står som køber eller har været i budrunder om selskabet, og dermed kender selskabets finanser godt.

Det fremgår af markedsføringsmaterialet for KKRs nye fond, der står som køber af gælden. Det skriver BusinessWeek.

Siden 31. marts har KKR annonceret handler til en samlet værdi af 140 mia. dollar, 777 mia. kroner, hvoraf handler for 84 mia. dollar, 466 mia. kroner, endnu ikke er lukkede, fordi bankerne ikke kan hente gælden hjem. I de store milliardhandler i udlandet indgår der såkaldte syndikerede lån. Et syndikeret lån er typisk på adskillige milliarder kroner, og så store lån vil ingen bank påtage sig alene. Men risikovilligheden hos de store banker er skrumpet kraftigt på det seneste, og derfor har det vist sig nærmest umuligt at sælge lånene videre til spekulationsfonde og andre banker.

Eksisterende lån handles via papirer, der hedder loan participations. Og disse papirer er faldet voldsomt i pris efter flere hedgefonde, eller spekulationsfonde, på samme tid har solgt ud af papirerne.

»Så falder prisen, og papiret bliver billigt, selv om gælden i virkeligheden ligger i et rimeligt solidt selskab,« siger Ivan Rasmussen, der er chef for Nordea Acquisition Finance, som står for udlån til lånefinansierede opkøb.

KKR vil hente mindst en mia. dollar, 5,5 mia. kroner, fra investorer til sin nye spekulationsfond. Herudover smider KKR selv omkring 8,3 mia. kroner i fonden. Alt i alt vil KKR-fonden kunne købe bankgæld for 12,5 mia. dollar, 69 mia. kroner.

Investorerne loves et årligt afkast på mindst 20 pct., fordi gælden ifølge KKR nu handles for billigt i forhold til, hvor solide selskaberne er.

En konkurrent til KRR, amerikanske Blackstone, der sammen med KKR og tre andre fonde har købt teleselskabet TDC overvejer også at gå ind i kreditmarkedet.

KKR, som nu er børsnoteret, er i voldsomme problemer med tidligere tiders investeringer i boliglån i USA. Børskursen er faldet 70 pct. på lidt over en måned på grund af tab ved videresalg af de selv samme lån.