Kapitalfond vil have rumænske grise på gaflen

En højst usædvanlig handel fra den danske kapitalfond Polaris kan være på vej. Fonden har lagt et købstilbud på et selskab med rumænsk svineproduktion.

DCH International, som er ejet af 98 primært danske landmænd, har specialiseret sig i svineproduktion i Rumænien og kan nu blive en del af porteføljen i den danske kapitalfond Polaris. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske kapitalfond Polaris er på vej ind på et helt nyt område. Fonden er i gang med at overtage selskabet DCH International, der er specialiseret i svineproduktion i Rumænien. Prisen kan blive på helt op mod en mia. kr.

Selskabet, der er ejet af 98 primært danske landmænd, har på en ekstraordinær generalforsamling for nylig givet bestyrelsen lov til at gå videre med et købstilbud, som Polaris har indgivet på virksomheden.

»Jeg kan bekræfte, at Polaris har lagt et foreløbigt bud,« siger bestyrelsesformand Torben Svejgård, der ikke ønsker at udtale sig yder­ligere om den mulige handel.

Storlandbruget DCH International driver syv farme i Rumænien og opnåede i fjor et rekordresultat på mere end 80 mio. kroner. I 2017 tegner indtjeningen til at stige yderligere, efter at første halvår alene gav et plus på næsten 90 mio. kroner.

»Vi får et glimrende år i 2017. Der har været højere svinepriser især i første halvår,« siger Torben Svejgård.

I første omgang har Polaris, der er en af Danmarks største kapitalfonde, sendt et foreløbigt tilbud til aktionærerne. Det udløber ved nytår, hvis ikke der er nået en aftale inden.

Tilbuddet kommer, efter at den britiske kapitalfond ADM Capital tidligere har undersøgt muligheder for at købe sig ind i DCH International, der i fjor omsatte for lige godt 400 mio. kroner og producerede 395.000 grise på sine farme. Men i maj trak briterne sig efter problemer med at skaffe den nødvendige kapital.

I stedet kom Polaris på banen. Her ønsker ledende partner Jan Johan Kühl ikke at udtale sig om mulighederne for en handel.

For fonden vil det være en ny type investering, selv om Polaris har kendskab til branchen.

Tidligere har Polaris ejet Hamlet Protein, der er en global leverandør af sojabaseret foder til dyr. Men handlen er alligevel usædvanlig, eftersom danske fonde sjældent køber primærproduktion eller går ind i meget cykliske brancher som svineproduktion.

Færger, lamper og babyer

Til gengæld er det mere sædvanligt for Polaris at købe sig ind i virksomheder med et dansk hovedkontor. DCH International har hovedsæde i Fredericia og beskæftiger omkring 300 medarbejdere.

Polaris blev stiftet i 1998 og har siden rejst op mod otte mia. kroner til opkøb af primært danske virksomheder.

Pengene er kommet fra en række investorer, som blandt andet tæller danske pensionskasser som ATP, PFA, Lærernes Pension og Pensam. Også Danske Bank, Nordea og Lego-selskabet Kirk Kapital har skudt penge i fonden. Blandt investeringer findes så forskellige selskaber som Mols-Linien, Louis Poulsen og Babysam.

DCHs historie går tilbage til 2001, hvor en gruppe danske iværksættere besluttede at opbygge svinefarme uden for hjemlandets grænser. På det tidspunkt blev Canada udpeget som et land med gode muligheder. Der blev købt en farm i provinsen Manitoba, og selskabet fik navnet Danish Canadian Holding.

I 2006 gik virksomheden ind i Rumænien. I første omgang blev der købt en forladt farm i byen Focsani omkring 175 km nord for Bukarest. Siden blev flere købt til, og selv om de canadiske aktiviteter i dag er solgt, er navnet blevet beholdt – dog nu forkortet til DCH.

Handlen kan ske, samtidig med at en anden dansk svineproducent Axzon kan være på vej til at blive børsnoteret. Selskabet har for nylig hyret Danske Bank til en notering, som sandsynligvis vil ske i foråret 2018.

Prisen for Axzon kan ende på et sted mellem tre og fire mia. kroner.