Kapitalfond sælger med stor fortjeneste

Den danske kapitalfond Axcel sælger Cimbria fra Thisted for godt en milliard kroner. Salgsprisen er mere end det dobbelte af købsprisen for halvandet år siden, og det er dermed Axcels bedste investering siden Pandora.

Axcel købte Cimbria for omkring en halv milliard kroner i sommeren 2011, og værdien af selskabet er dermed mere end fordoblet på den korte tid. Kunderne er primært store industrifarme og multinationale firmaer inden for afgrøder. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto

Det er noget af en start på 2013, som den danske kapitalfond Axcel har fået. Axcel sælger nemlig Cimbria, der er en af verdens førende producenter af udstyr til håndtering af korn og såsæd, for 1.025 millioner kroner til den europæiske kapitalfond Silverfleet efter halvandet års ejerskab.

Axcel købte Cimbria for omkring en halv milliard kroner i sommeren 2011, og værdien af selskabet er dermed mere end fordoblet på den korte tid. Axcels kæmpe fortjeneste på det korte ejerskab er imidlertid endnu større, da opkøbet var halvt lånefinansieret, halvt finansieret med egenkapital. Axcel har ganske vist foretaget et tilkøb af italienske SEA til Cimbria i perioden, men selv med dette indregnet er Axcels samlede investering vokset knap to og enhalv gang under ejerskabet. Det svarer til et årligt afkast af den investerede kapital på omkring 80 procent.Axcels ledende partner Christian Frigast er da også meget tilfreds med investeringen.»Vi har fået et rigtig godt tilbud fra Silverfleet, som vi ikke kunne sige nej til. Cimbria er en god væksthistorie, og Silverfleet vil fortsætte selskabets ekspansion. Det er i vores ejertid lykkedes at accelerere salget, specielt i Østeuropa, ligesom både investeringerne og antallet af medarbejdere er vokset. Dertil kommer effektiviseringer, som har været med til at løfte overskudsgraden. Ledelsen i Cimbria har gjort det smaddergodt, og samtidig har vi også haft det fornødne held,« siger Christian Frigast.

Fordobling af indtjening

Da Axcel overtog Cimbria lød omsætningen på omkring 700 millioner kroner, og den er vokset til 1.050 millioner kroner i regnskabsåret 2011/12, der sluttede med udgangen af september. Samtidig er det lykkedes at løfte driftsindtjeningen til 130 millioner kroner fra 55 millioner kroner under ejerskabet.

Det er især en succesrig ekspansion i Østeuropa, der står bag fremgangen i omsætningen, men resultatet er forbedret af både den højere omsætning og effektivisering i form af produktionsudflytning til Tjekkiet. Det er Silverfleets intention at fortsætte ekspansionen, ikke alene i Østeuropa og Rusland, men også i resten af verden, hvor Cimbrias produkter ses vinde frem i takt med det øgede behov for bearbejdning af afgrøder. som den voksende globale befolkning medfører.

Opkøb på vej i januar

Frasalget er det første fra Axcels fjerde fond, som blev rejst med et samlet kapitaltilsagn på 3,6 milliarder kroner i 2011. Langtfra alle pengene er investeret, og derfor er der mange flere opkøb i vente fra Axcel, og det første kan komme ganske snart.

»Jeg forventer, at vi i løbet af januar foretager det næste opkøb. Der bliver tale om et lidt mindre opkøb af et svensk selskab med en omsætning på godt en halv milliard kroner. Vi har brugt omkring 30 procent af midlerne i fonden, så der er stadig masser af krudt tilbage, men hvor mange opkøb, det bliver til i år, er svært at sige. Der er ting på tegnebrættet, men der er også stadig usikkerhed om den økonomiske udvikling, så 2013 kan godt komme til at ligne 2012 på den front,« siger Christian Frigast.

Arven fra Pandora

Det har i det hele taget været et par gode måneder for Axcel, der for nylig også har fået solgt Royal Copenhagen og Georg Jensen efter mange års udfordringer med de selskaber, som man endte med at eje i 11 år dobbelt så lang tid som den oprindelige plan. Mens afkastet af investeringen i Cimbria har været gylden, så var afkastet af investeringerne i Royal Copenhagen og Georg Jensen til gengæld ganske middelmådigt i niveauet tre-fem procent årligt, hvilket er langt lavere end det, som kapitalfonde stiller investorerne i udsigt.

I forhold til at Royal Copenhagen og Georg Jensen i mange år lignede deciderede katastrofeinvesteringer, kom man dog helskindet i mål, ligesom Axcel kan glæde sig over, at investorernes tillid til Pandora så småt er begyndt at vinde tilbage, hvilket gav store stigninger til Pandora-aktien i 2012.Mens Axcel og investorerne i selskabets tredje fond scorede enorme gevinster på børsnoteringen af Pandora, så har de aktionærer, der købte aktier ved børsnoteringen, dog sidenhen tabt store summer på Pandoras kæmpe aktienedtur i 2011. Det har skadet miljøet for børsnoteringer herhjemme meget og Axcel i særdeleshed. Pandoras bedring betyder dermed ikke alene noget for værdien af den aktiebeholdning, som Axcel fortsat ejer i Pandora, men i lige så høj grad for igen at kunne vende tilbage til børsmarkedet med andre selskaber på et senere tidspunkt.