Kæmperne udvider under krisen

På trods af finanskrisen har en række større danske virksomheder nu flere ansatte end i 2008.

Foto: Henning Bagger. Vestas' koncernchef Ditlev Engel er en af dem, der har fået flere ansatte.
Læs mere
Fold sammen
Selvom nyheder om fyringsrunder efterhånden er blevet hverdagskost, viser et tjek af en række større danske virksomheders halvårsregnskaber, at de har flere ansatte end ved samme tid sidste år. Men trods stigning i antal ansatte, er der dog ikke grund til at klappe for højt med den rød-hvide klaphat. De fleste af arbejdspladserne er nemlig i udlandet.

Til trods for at Vestas har solgt fabrikker i Skotland og på den britiske kanalø Isle of Wight, har vindmøllegiganten udvidet medarbejderstaben med næsten 5.000 ansatte til godt 21.000. For bare tre år siden beskæftigede Vestas cirka 10.000 ansatte. "Vi investerer kraftigt i markeder, hvor vi ser et vækstpotentiale, og den slags produktionsudvidelser er altså virkelig noget, der kan giver arbejdspladser," siger PR-manager i Vestas Michael Holm. Udvidelserne sker primært i USA og Kina. Men også i Mongoliet, Spanien og Danmark, hvor nye fabrikker er skudt op i år. En anden virksomhed, der har ansat flere medarbejdere, er transportselskabet DSV. Det skyldes opkøb af distributionsselskaber i Australien og Canada.

Længere kantinekøer
Økonomisk krise eller ej, sukkersygepatienterne skal stadig bruge insulin. Støt organisk vækst er forklaringen på, at Novo Nordisk har kunne udvide med næsten 2.000 nye stillinger - primært inden for områderne forskning, udvikling og salg. Omkring 300 stillinger er på dansk grund.

"Vores produkter er ikke konjunkturfølsomme, så vi mærker kun krisen begrænset," fortæller HR-direktør Lars Christian Lassen.

De mange nye stillinger kommer, efter Novo Nordisk gennem de sidste år har haft en stabil, årlig medarbejdervækst på omkring 1.500. Dén vækst fortsætter, forventer Lars Christian Lassen:

"Om det lige er med lige præcis det antal igen, eller om det er tættere på de 2.000, ved jeg ikke. Men tendensen fortsætter."

Også Lundbecks kantinekø er blevet længere siden sidste år. Over 600 mennesker er kommet til, men primært i USA. Den væsentligste del af forklaringen er, at medicinalvirksomheden har overtaget et amerikansk selskab med knap 300 medarbejdere. Resten skyldes organisk vækst, oplyser kommunikationschef Anders Schroll:

"For os er det ikke et spørgsmål om, at stort er smukt - større er bedre. Men et spørgsmål om, at sikre, at vi kan blive de bedste inden for sygdomme i centralnervesystemet." siger han og understreger samtidig, at Lundbeck også har afskediget medarbejdere for at effektivisere i løbet af året.