Jyske Bank: Godt aktie-år afløses af lavere afkast

En væsentlig faktor for, at også 2014 bliver en succes, kan blive afgjort i centralbankerne og af politikerne, vurderer Jyske Bank, der dog forventer et år i lavere gear.

Aktiefesten i 2013 vil blive afløst af et mere udfordrende 2014. Det vurderer Jyske Bank, der dog venter positive afkast på 5-10 pct. på globale aktier. Til sammenligning er FTSE's verdensindeks steget godt 17 pct. i år.

En væsentlig faktor for, at også 2014 bliver en succes, kan blive afgjort i centralbankerne og af politikerne.

- Senest i 2014 vil den amerikanske centralbank (Fed), som den første større centralbank begynde en aftrapning af stimulanserne. Hvordan økonomien og de finansielle markeder reagerer på denne exit af centralbankens hjælpende hånd bliver et af de store temaer i 2014, skriver seniorstrateg Ib Fredslund Madsen i et notat.

Han vurderer, at aktierne vil være fint understøttet, så længe neddroslingen ikke følges af hurtige renteforhøjelser eller voldsomme rentestigninger på obligationsmarkedet. Men bliver nøgletallene bedre kan Federal Reserves forsikringer om at holde renten lav komme til at klinge hult, og det risikerer at give skvulp på markedet og aktiefald, mener Jyske Bank. Lige nu virker der dog til at være ro på markedet.

- I øjeblikket virker situationen stabil, og det giver derfor også mening at gå ind i 2014 med aktierne på overvægt i forhold til obligationer, vurderer Ib Fredslund Madsen.

Andre hovedtemaer på aktiemarkedet næste år kan blive eurozonens integrationsproces, herunder at bankunionen og koordineringen af finanspolitikken holdes på sporet, så der fortsat kan herske relativ ro om den europæiske gældskrise.

Også USA skal have løst sit gældsspørgsmål og hæve det politisk bestemte gældsloft, der ellers rammes den 7. februar.

- De finansielle markeder har dog indtil videre taget forholdsvis afslappet på udsigterne, fordi de anlægger ”Matador-synsvinklen”. Den folkekære serie ”Matador” er efterhånden er blevet genudsendt en 6-7 gange. Man ved, at der er drama undervejs, men det ender alligevel forholdsvis lykkeligt, vurderer Ib Fredslund Madsen.

FTSE's verdensindeks er steget 131 pct. siden den seneste bund i marts 2009, og mens aktierne i en lang periode har været drevet frem af, at investorerne har været villige til at betale stadigt mere for en overskudskrone, så tegner 2014 mere udfordrende, da det her overvejende er vækst i virksomhedernes indtjening, der skal drive afkastet, fremhæver Jyske Bank.

Banken spår rentestigninger i 2014, men de ventes at blive mindre end i 2013. Den 10-årige amerikanske rente ventes at stige fra 2,81 pct. til 3,3 pct. Den 10-årige tyske rente vil bevæge sig fra 1,82 pct. til 2,2 pct. og den 10-årige danske rente ses stige fra 1,89 pct. til 2,3 pct.