Jyske-aktie stiger lidt i stille marked

Udviklingen på det danske aktiemarked tippede i formiddagstimerne mandag fra plus til et lille minus på 0,3 pct. til 540,3 for C20-indekset og også på 0,3 pct. til 560,0 for den cappede version af indekset.

Læs mere
Fold sammen

Den lidt stillestående udvikling skyldes ifølge chefaktiehandler i Danske Bank, Mads Zink, at markedet nu afventer, at den danske regnskabssæson kommer i gang for alvor i indeværende uge. Men det sker i en positiv atmosfære.

- Regnskabssæsonen har været i gang i i USA noget tid, og 147 af S&P har aflagt regnskaber med en stigning i EPS på gennemsnitligt 5,32 pct. S&P 500 lukkede fredag på det højeste niveau siden sommeren 2007 og tæt på det højeste nogensinde. Så nu venter vi på, hvad de danske selskaber vil vise, når de kommer med regnskaber, siger Mads Zink.

Han tilføjer, at markedet nu drejer opmærksomheden mod de selskabsspecifikke nyheder og lidt væk fra makroøkonomi. Positive industrital fra Kina trækker således nok opmærksomhed. Men det er ikke noget, der handles på, vurderer Mads Zink.

Jyske Bank ligger fortsat i spidsen af indekset som reaktion på, at banken sent fredag kunne meddele, at den har overtaget de krakkede rester af Sparekassen Lolland i en handel, som aktiemarkedet belønner med et plus på 1,3 pct. til 181 kr. for en aktie i Jyske Bank efter en kursstigning på 4 pct. i den tidlige handel mandag.

- Det er markedets reaktion på handlen, som markedet vurderer som attraktiv for Jyske Bank, konstaterer Mads Zink.

Dansk Aktionærforening mener, at Jyske Bank har fået det lollandske fallitbo for billigt, og foreningen kræver nu på vegne af en gruppe aktionærer en kulegravning af forløbet. Aktionærerne i Sparekassen Lollands har tabt deres investering i pengeinstituttet.

- Det skete i en konstruktion, hvor både aktionærer og investorer efterlades uden en krone i konkursboet efter den kollapsede bank. Det virker som om, at Spar Lollands ledelse har mistet overblikket i den afgørende fase, siger Niels Mengel, der er formand for Dansk Aktionærforening.

Jyske Bank har mandag formiddag indkaldt til ekstraordinær generalforsamling med henblik på en retablering af bestyrelsens bemyndigelse til udvidelse af kapitalen med op til 3 mia. kr.

Danske Bank har mistet noget af sympatien hos svenske Carnegie, der sænker sin anbefaling af aktien til "hold" fra "køb", og aktiemarkedet har sænket sin kurs for Danske Bank-aktien med 0,4 pct. til 106,3 kr.

Eller er det tyndt med de selskabsspecifikke nyheder mandag formiddag.

Nordea, Coloplast og Novo Nordisk leverer ugens store regnskaber onsdag og torsdag. Nordea ligger mandag middag med en lille stigning på 0,3 pct. til 56,90 kr., og Coloplast stiger 0,5 pct. til 290,70 kr. Novo Nordisk placerer sig tungt på et lille fald på 0,2 pct. til 1013 kr. for en aktie.

Lige efter Jyske Bank ligger Novozymes med en stigning på 0,95 pct. til 180,7 kr. og Coloplast, der stiger 0,5 pct. til 290,7 kr. per aktie.

I bunden af indekset ligger Pandora, der falder 4,4 pct. til 128,8 kr. uden egentlige nyheder. Lige over Pandora ligger Carlsberg-aktien, der falder 1,3 pct. til 590,50 kr. per aktie.

Uden for C20 falder SAS 9,2 pct. fra og fortsætter dermed fredagens fald på 6,3 pct. Faldet fredag kom dog efter en voldsom stigning torsdag på 19,6 pct.

SAS har hævet antallet af forestående fyringer fra 800 til 1000. De 200 ekstra fyringer bliver primært administrativt ansatte, siger informationschef hos SAS i Norge, Knut Morten Johansen til norske TDN.no.

Ud over Spar Lollands fatale meddelelse bød fredag eftermiddag på en meddelelse om voldsomme nedskrivninger i Østjydsk Bank. Den umiddelbare kursreaktion var en til styrtdyk på 18,2 pct. og mandag fortsætter derouten med et fald på 19,8 pct. til 150 kr.

De to bankers kranke skæbne smitter åbenbart af på branchekollegerne, hvor kurser i f.eks. Diba Bank falder 7,8 pct., kursen i Hvidbjerg Bank falder 7,4 pct., Vestjysk Bank falder 5,2 pct. og Sparekassen Faaborg falder 3,4 pct.