Jyder er de dårligste investorer

Investorer fra Nordsjælland er danmarksmestre i at investere, og hemmeligheden bag er tålmodighed. Sydjylland ligger i bunden.

Aktiehandel i Nordea i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix.

De danske investorer har de seneste fem år fået 137 procent i afkast på aktier, og der er en klar tendens, når man ser på tallene. De fem dygtigste områder ligger alle på Sjælland, og fire af de fem dårligste områder er i Jylland.

De klart dygtigste investorer bor i Nordsjælland. De får et afkast på hele 181 procent, og der er en klar forklaring ifølge Nykredit, som står bag analysen.

»Det højere afkast skyldes blandt andet, at nordsjællandske investorer tilsyneladende tænker mere langsigtet end deres landsmænd,« skriver forbrugerøkonom Johan Juul-Jensen i en pressemeddelelse.

Nordsjællænderne har siden 2010 beholdt sine aktier i gennemsnitligt fire-og-et halvt år, og det er betydeligt højere, end hvor længe resten af danskerne gør. I gennemsnit holder danske investorer på aktierne i to-og-et halvt år. På Bornholm og Syd- Vest- og Østjylland går det hurtigt, og her går der altså kun under to år i gennemsnit, før investorerne sælger aktierne videre.

Det danske C20-indeks over mest handlede aktier er steget fra indeks 200 i marts 2009 til indeks 1000 i dag, så det siger sig selv, at det i en del tilfælde har været fornuftige at holde på C20 -aktierne, selvom det for nogle investorer har været en for stor fristelse at sælge, da index ramte 6-700.

At tålmodighed og langt tidsperspektiv betaler sig, skyldes dels at de samlede handelsomkostninger falder, når man holder på sine aktier frem for at købe og sælge, men først og fremmest skyldes det, at risikoen for at handle på uheldige tidspunkter stiger, desto mere man køber og sælger.