Juraprofessor: En umådelig stor dansk sag

Novo Nordisks bod på 100 millioner kroner for bestikkelse er et bemærkelsesværdigt stort beløb i dansk sammenhæng, vurderer juraprofessor Lars Bo Langsted, der beskriver forliget som en ren tilståelse.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Novo Nordisks tilståelse i skandalesagen om FNs Olie for mad-program i Irak er bemærkelsesværdig. Ikke mindst den samlede bøde og tilbagebetaling på knap 100 mio. kr. er et umådeligt stort beløb i danske sammenhænge. Det vurderer professor og institutleder ved Aalborg Universitet, Lars Bo Langsted.

Han kalder sagen en ren tilståelsessag.

»Når man erkender, at der har været tale om returkommission, og at det er fejlagtigt opgjort i regnskabet, så er der ikke andet at gøre end at betale ved kasse et,« siger han til Berlingske Business.

Novo Nordisk har da også erkendt 11 tilfælde af returkommission til Iraks indkøbscentral i årene 2000-2003.

»Vi har set eksempler på danske virksomheder i lignende sager. Ikke mindst i forbindelse med embargoen mod Sydafrika. Men det er et umådeligt stort beløb i dansk sammenhæng,« siger Lars Bo Langsted. Han tilføjer, at Novo Nordisk er en global spiller, der blandt andet er noteret på børsen i USA, og at der i amerikanske sammenhænge ikke er tale om et gigantisk beløb.

Danske myndigheder opgav
Det er de amerikanske børsmyndigheder og justitsministerium, der har fået sagerne gennemført, og de har dermed præsteret, hvad de danske myndigheder ikke har kunnet. Det på trods af at Novo Nordisk i 2005 stod på FNs liste over 21 danske virksomheder, der havde betalt penge for at få del i Saddams Husseins oliemilliarder.

I 2006 var sagerne forældede på grund af dansk lovgivning, og selv om Bagmandspolitiet efterfølgende undersøgte mulighederne for at konfiskere værdier tjent på ulovlig vis fra Novo Nordisk, FLSmidth og William Demant, er der ikke længere sager mod disse virksomheder.

»Det er et relevant spørgsmål at stille, hvorfor man ikke kører en konfiskationssag mod Novo Nordisk, når de amerikanske myndigheder kan gennemføre en straffesag,« siger Lars Bo Langsted.

Bagmandspolitiet har valgt at fortsætte de danske sager mod 13 virksomheder. Heriblandt Leo Pharma, Ferring og Grundfos.


Fik du læst:

Vatikanet smider Novartis på porten

Gigantisk medicinalbryllup til 390 mia kr

Ansatte strømmer til Novo Nordisk