Julegaver til de amerikanske aktieinvestorer

Den dårlige stemning på det amerikanske aktiemarked er lagt på hylden op til jul. For anden dag i træk blev det til store stigninger på de amerikanske aktiemarkeder.

Meldinger fra den amerikanske stormagasinkæde Macy's tyder på, at der stadig er godt gang i amerikanernes privatforbrug. Det lunede på aktiemarkedet. Fold sammen
Læs mere
Aktierne steg fredag mere end på nogen anden dag i de sidste to uger. Det toneangivende aktieindeks, Dow Jones Industrials, steg fredag 1,57 pct. til 13.453,66. Det store S&P 500-indeks steg 1,7 pct. til 1.484,93, mens teknologibørsen Nasdag sluttede fredagen hele 1,94 pct. højere i 2.691,99.

Den positive stemning skyldtes flere forhold.

Tal for privatforbruget i USA viste, at forbruget steg 1,1 pct. i november, hvilket var mere end anelytikerne havde håbet på. Dertil kom at de reviderede tal for oktober også var bedre. Altså tegn på at der fortsat er økonomisk vækst.

Statistikkerne blev underbygget af meldinger fra forskellige virksomheder. For eksempel oplyste Research In Motion, der laver email-telefoner, at salget langt overgår analytikernes estimater. Og den store stormagasinkæde Macy's meldte om et langt større personaleforbrug end ventet.

De olierelaterede aktier steg også kraftigt op til julen på en højere oliepris. Og olieprisen er denne gang drevet op af en regeringsrapport om privatforbruget, som indikerer, at efterspørgslen på olie vil stige.

Finansaktierne blev holdt oppe af spekulationer om, at også finanshuset Merrill Lynch vil få en pengetransfusion fra en udenlandsk investeringsfond.

Torsdag fik Morgan Stanley tilført fem milliarder dollar af det kinesiske selskab China Investment Corporation. Det var bare endnu et eksempel på en amerikansk bank, der er blevet undsat af statsejede investeringsselskaber fra Asien og Mellemøsten efter problemerne med kreditkrisen. Andre på banker på listen tæller Citigroup, Bear Sterns, Barclays, UBS og HSBC.