Jubelstemning i vente på aktiemarkedet

Der er udsigt til store stigninger fra morgenstunden, når de europæiske aktiemarkeder igen åbner for handel kl. 9 torsdag.

Torsdag aftens begivenheder i USA har nemlig givet grundlag for en optimisme, eller rettere et lettelsens suk, der kan give stigninger på op mod 2 pct. allerede i den tidlige handel.

USA's centralbankchef, Ben Bernanke, udtalte nemlig klart og tydeligt, at hans centralbank fortsat vil gøre sit for at støtte økonomien, trods at der har været tegn på bedring i de seneste økonomiske nøgletal.

Ifølge Bernanke har økonomien dog fortsat brug for en "meget lempelig" (accommodative, red.) pengepolitik, og at arbejdsløshedsprocenten på 7,6 pct. overdriver, hvor sundt det amerikanske arbejdsmarked er for tiden. Derfor ses støtteprogrammet på 85 mia. dollar om måneden fortsætte nogle måneder endnu.

Det har ellers været frygtet i markedet, at centralbanken snart ville skrue ned for den linde strøm af penge til markedet.

C20 Cap-indekset steg onsdag for tredje dag i træk og nåede indeks 578,97. Efter denne uges fremgang er indekset kun knap 15 point - eller 2,6 pct. - fra den hidtidige lukkerekord, 593,91, sat i slutningen af maj i år.

I selve indekset vil interessen blandt andet samle sig om A.P. Møller - Mærsk, der ofte nyder godt af risikoappetit i et stigende marked. Aktien er samtidig torsdag begunstiget af en løftet anbefaling fra amerikanske Citi, der nu lyder på "neutral" i stedet for "sælg".

TDC er også faldet i et amerikansk finanshus' smag: Goldman Sachs har føjet den danske teleaktie til sin "conviction buy"-liste, skriver Bloomberg New.

Også storbankerne kan blive særligt påvirket af den øgede optimisme torsdag, og Nordea og Danske Bank kan samtidig kigge mod Norge, hvor DNB har aflagt regnskab for andet kvartal. Det viste et større overskud end ventet ifølge SME Direkts estimat, trods at resultaterne dykkede lidt i forhold til samme kvartal i 2012.

Dagens store historie på det danske aktiemarked findes dog uden for eliteaktierne. Royal Unibrew har nemlig løsnet kæberne og gjort klar til et milliardopkøb i Finland. Unibrew køber for 2,8 mia. kr. bryggeriet Hartwall - et selskab, der er mere end halvt så meget værd end det danske bryggeri.

- Der opstod en unik mulighed, som der sjældent gør, og det er klart, at det måtte vi kigge på. Det har vi også hele tiden sagt, at vi ville, siger Unibrew-topchef Henrik Brandt til Ritzau Finans, og tilføjer:

- Hartwall er et meget solidt selskab med nogle solide markedspositioner og har et stærkt cashflow. Købet er helt i overensstemmelse med vores overordnede strategi, og det ligger inden for vores geografiske område. Virksomheden minder på mange måder om vores danske virksomhed, siger direktøren.

Unibrew optager blandt andet en stor bankgæld for at købe Finlands næststørste bryggeri, og det betyder stop for aktietilbagekøb og udbytte i 2013 og 2014. Samtidig får finske Hartwall Capital, som en del af handelen, en aktiepost på knap 10 pct. i Unibrew.

Handlen ventes afsluttet senere i år, og Royal Unibrew vil opdatere sine forventninger til at indeholde det finske opkøb.

Fra Norge ventes der halvårsregnskab fra flyselskabet Norwegian, som kan være interessant for SAS-aktionærer at skule til. Det norske lavprisselskab ventes ifølge SME Direkt at vise stor vækst i toplinjen til omkring 4 mia. nkr., mens resultatet før skat også ses stige til 208 mio. nkr. fra 125 mio. nkr. sidste år ifølge analytikernes medianestimat.

/ritzau/FINANS