Jobtal kunne ikke kvæle pessimismen: Store fald på amerikansk aktiemarked

Historiske fald på det amerikanske jobmarked i årets første hele handelsuge.

Foto: WANG ZHAO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Cocktailen af faldende oliepriser og tumultariske meldinger fra Kina resulterede i det største ugentlige fald på det amerikanske aktiemarked siden september 2011.

 

Det toneangivende amerikanske industriindeks Dow Jones faldt med 6 procent, S&P 500-indekset kunne notere et fald på 6 procent, mens teknologiaktierne på Nasdaw faldt med 7,3 procent. For Dow Jones-indekset gælder, at det har været den værste start på et år nogensinde, hvis man ser på den første hele handelsuge.

Faldende på børsmarkederne fortsatte fredag, selv om dagen efter en hektisk uge bød på nogenlunde rolige meldinger fra Kina og gode amerikanske jobtal.

At markedet ikke reagerede skyldes, at markedet generelt er slået omkuld af de negative nyheder, vurderer en analytiker.

»Begyndelsen af året har været meget ringe, og det har gjort investorerne meget defensive,« siger Bucky Hellwig fra BB&T Wealth Management til Reuters og fortsætter:

»I lyset af den svagere globale vækst, er det svært at finde gode grunde til at sætte sine penge i noget, selv hvis man er optimist.«

Pæne jobtal fra USA kan ellers normalt få aktierne til at stige, hvis de er positive. Rapporten viste, at 292.000 personer kom i job i december, hvilket er endnu bedre tal end november-tallene, hvor 252.000 kom i job. Den amerikanske arbejdsløshed er nu nede på fem procent, hvilket er det laveste tal i syv år.

De historisk lave oliepriser var en af hovedforklaringerne på pessimismen i årets første hele uge. Igen i løbet af fredagen fald olieprisen, hvilket var femte dag i træk. I løbet af ugen faldt nordsøolien Brent med 10 procent.

En anden ingrediens i den bitre cocktail kom fra Kina. Det kinesiske aktiemarked begyndte året med et historisk fald på 12 procent, og flere gange i løbet af ugen blev aktiemarkedet suspenderet. Torsdag morgen skete det efter kun en halv times handel.

Dog var der en smule optimisme at spore i løbet af fredagen, fordi der igen blev løsnet for de mekanismer, som myndighederne havde sat i værk for at bremse nedturen. Således var der en lille stigning på det kinesiske Shanghai Composite-indeks fredag.

Men de svagt positive bulletiner var altså ikke nok, og de amerikanske futures, der siger noget om aktiemarkedets åbning på mandag, ligger fortsat i rødt.

Og her til morgen er der igen nyheder fra skuffen med dårlige nyheder. Nye nøgletal offentliggjort lørdag morgen i Kina kommer næppe til at nære optimismen. De kinesisk fobrugspriser steg kun 1,6 procent i december. Selv om det var ventet, at tallene ville ligge i den lave ende, cementerer dee endnu engang udfordringerne i den kinesiske økonomi.