Jobrapport sendte de amerikanske aktier op

Stik mod manges forventninger lukkede de toneangivende amerikanske aktiemarkeder fredag i pæne plusser. Den overraskende flotte jobrapport for oktober fik investorerne til at vende tommelen opad.

Foto: SPENCER PLATT.
Læs mere
Fold sammen
De toneangivende amerikanske aktiemarkeder reagerede positivt på fredagen overraskende gode jobrapport, der viste, at der i oktober blev skabt 204.000 nye job i USA, hvor økonomerne kun havde sat næsen op efter 120.000 flere beskæftigede.

Dow Jones Industrials-indekset hoppede 1,08 pct., det store S&P 500-indeks steg 1,34 pct., mens det teknologitunge Nasdaq-indeks steg 1,6 pct.

Jobrapporten, der blev offentliggjort inden de amerikanske markeder åbnede, gav sig først udslag i faldende europæiske aktiemarkeder. Investorerne frygtede, at den meget positive jobrapport kunne udløse en hurtigere nedtrapning af den amerikanske centralbanks månedlige pengeindsprøjtninger på 85 milliarder dollars.

Det er også forventningen at centralbanken i december eller januar vil begynde at se på, om det stadig er nødvendigt med så stor en understøttelse af de finansielle markeder. Men i USA valgte man at se positivt på job-nyheden, ligesom ECBs halvering af den toneangivende europæiske rente torsdag også understøttede den positive udvikling for de amerikanske aktier.

På den selskabsspecifikke front var det dagen derpå for Twitter-aktien, der steg rekordhøje 73 pct. på introduktionsdagen torsdag. Fredag blev det til et minus på 7,24 pct.

Walt Disney-aktien steg, efter offentliggørelsen af et kvartalsregnskab, der var bedre end ventet, mens elbil-aktien Tesla faldt næsten to pct. på nyheden om endnu en bilbrand. Selskabet har på blot to måneder måttet rapportere om tre bilbrande og det har i perioden sendt aktien ned med hele 20 pct.