Jobrapport sender amerikanske aktier i bund

De amerikanske aktier faldt markant fredag efter triste tal fra landets arbejdsmarked gjorde markedet og investorer nervøse og styrkede frygten for en langvarig recession.

Fredag var en trist dag for aktierne på den anden side af Atlanten.

Dårlige jobtal med en over en halv million mistede arbejdspladser alene i december satte en tydelig dæmper på de amerikanske investorer og analytikere med markante fald på de toneangivende børser til følge.

Dow Jones faldt med 1,7 procent, mens S&P 500 endte ugen 2,2 procent dårligere i indeks 890. Det tredje indeks, Nasdaq, klarede sig værst af alle og sluttede med et fald på 2,8 procent.

USA har nu mistet jobs i 12 måneder i træk. 1,9 mio. jobs forsvandt alene på de sidste fire måneder af 08; fra september og frem til nytår, og nedturen på arbejdsmarkedet i 2008 er således den værste på et enkelt år siden 1945.

Aktiefaldet gik ud over en række store selskaber heriblandt Alcoa, Halliburton Co.,, der er en af verdens største leverandører af serviceydelser til oliefelter, tabte næsten ti procent på en triste aktie-fredag i USA.