Japanske producenters tillid falder til otte måneders lavpunkt

Samtidig foregår tillidsdykket i det højeste tempo i et år, og ifølge undersøgelsen ventes tempoet at blive yderligere accelereret mod nye lavpunkter i takt med, at frygten for en Kina-anført global økonomiske afmatning breder sig.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tilliden blandt de japanske producenter faldt i september til det laveste i otte måneders lavpunkt. Det fremgår af nyhedsbureauet Reuters parallel-rapport til den japanske centralbanks månedlige økonomiske rapport - Tankan-rapporten.

Samtidig foregår tillidsdykket i det højeste tempo i et år, og ifølge undersøgelsen ventes tempoet at blive yderligere accelereret mod nye lavpunkter i takt med, at frygten for en Kina-anført global økonomiske afmatning breder sig.

Den indenlandske japanske efterspørgsel ser også i stigende grad skrøbelig ud, og servicevirksomhederne rapporterer om den dårligste stemning siden marts. Også her forudsiges yderligere forværring i de kommende tre måneder.

Reuters Tankan giver ifølge nyhedsbureauet det første indblik i virksomhedernes stemning efter det kinesiske aktiemarkeds flugt i sidste måned.

- Bank og Japans Tankan vil formentlig vise en forværring af stemningen hos både industriproducenterne og service-sektorvirksomhederne, siger senior økonom Hiroshi Shiraishi fra BNP Paribas Securities til Reuters.

- Nøglen er kapitalomkostningsplanerne i Tankan-rapoorten. Hvis anlægsinvesteringer vakler, vil det kunne ødelægge centralbankens scenarie og muligvis tvinge dem til yderligere lempelse i oktober, lyder det.

Den månedlige meningsmåling hos 516 store og mellemstore virksomheder er foretaget i perioden 31. august til 11. september.

- Den kinesiske afmatning påvirker vores forretning. Forretningsbetingelser er på rette spor, men vi kan ikke beskrive situationen som værende god på grund af bekymringerne om den kinesiske afmatning, noterer en af de deltagende virksomheder.

Også privatforbruget, som tegner sig for omkring 60 pct. af den japanske økonomi, halter, og detailshandlerne kæmper for at lokke kunder til, viser undersøgelsen.

- Antallet af kunder viger på et reelt sammenligningsgrundlag. Vi har brug for at skære ned på omkostningerne, da personaleomkostninger stiger, siger en butiksindehaver.

Reuters Tankan stemnings-indekset for producenterne faldt til 9 i september fra 17 i august. Det er det laveste siden januar og det største fald, siden sidste års momsforhøjelse sendte økonomien i recession.

Og der er mere i vente, hvis man skal tro undersøgelsen. Stemnings-indekset for producenterne ventes at falde til 7 i december ifølge rapporten.