Japansk post-privatisering kan løfte marked til nye højder

Den forestående tripple-notering af Japan Posts bank, forsikringsvirksomhed og postvæsen ventes at blive en vitaminindsprøjtning af de helt store til det japanske aktiemarked.

Foto: THOMAS PETER.
Læs mere
Fold sammen

Når Japan Post i næste uge bliver privatiseret og børsnoteret som en tretrinsraket med banken i et led, forsikringsselskabet i et andet og postforretningen i et tredje, kan det bliver startskuddet til et nyt aktieopsving i Japan. Det mener seniorstrateg i Nordea, Tine Choi.

Hensigten med privatiseringen er blandt andet at skaffe staten midler til genopbygningen efter Tohoku-jordskælvet og tsunamien i marts 2011.

På forhånd er interessen for aktierne i de nye Japan Post-selskaber stor. Mandag var investorerne villige til at betale 1.450 yen for en bankaktie, mens forsikringsaktien kunne sælges for 2.200 yen. Til en begyndelse udbydes kun 11 pct. af de to forretninger, og med de første kurser, indbringer de første udbudte aktieposter et samlet provenu på 6,2 milliarder amerikanske dollar til den japanske stat.

I næste uge sættes der pris på den største af de tre forretninger - selve postforretningen i selskabet Japan Post Holdings. I løbet af de kommende år er det hensigten af halvdelen af de tre selskabers aktier skal være på private hænder.

»For aktiemarkedet vil effekten være enorm. Selskaberne skal nu stå til ansvar over for aktionærer, og det betyder øget fokus på egenkapitalforrentning,« skriver Tine Choi i en analyse.

Hun henviser til at Japan Post som offentlig virksomhed har ageret meget forsigtigt, og ikke som et profitmaksimerende foretagende, som børsnoterede selskaber er flest.

»Der skal investeres i andet end japanske statsobligationer, hvis virksomheden skal indfri aktionærernes forventninger. De to enheder (bank og forsikring, red.) har tilsammen aktiver for cirka 2.500 milliarder dollar, hvoraf to tredjedele er investeret i japanske statsobligationer,« skriver seniorstrategen, som forventer, at de børsnoterede postvirksomheder vil flytte investeringer over i aktiemarkedet.

Det vil holde liv i et japansk aktieopsving. Tine Choi henviser til Japans Government Pension Investment Fund, som i 2014/15 var med til at sende det japanske aktiemarked op med 29 pct., da pensionsfonden ad to omgangen øgede sin aktieandel fra 12 pct. til 25 pct.

Udover den gavnlige effekt som en ny investeringspolitik hos postselskaberne vil have, så vil statens provenu ved noteringerne også kunne bidrage positivt til aktiemarkedet, eftersom pengene skal bruges til genopbygning og dermed øge forbrugertilliden og efterspørgslen.

Japan Post er i dag en dominerende spiller på finansmarkederne i Japan. Banken er den største japanske bank målt på indlån, og forsikringselskabet er landets største målt på aktiver.

Det er hensigten, at de tre børsnoterede postselskaber skal være ægte folkeaktier. I hvert fald er 80 pct. af de udstedte aktier målrettet til det japanske marked, og af dem sælges de 95 pct. til private investorer.