Japans rentemarked venter nye stimuli i nær fremtid

De japanske investorer venter, at Bank of Japan med topchef Haruhiko Kuroda i spidsen vil øge de i forvejen massive stimuli for at få gang i inflationen og den økonomiske vækst, efter at en afsmittende effekt af de store problemer på det kinesiske aktiemarked har ramt Japan. Det fremgår af prissætningen i obligationsmarkedet.

Foto: KIMIMASA MAYAMA. De japanske investorer venter, at Bank of Japan med topchef Haruhiko Kuroda i spidsen vil øge de i forvejen massive stimuli for at få gang i inflationen og den økonomiske vækst, efter at en afsmittende effekt af de store problemer på det kinesiske aktiemarked har ramt Japan.
Læs mere
Fold sammen

Haruhiko Kuroda har ellers vedholdende benyttet sig af en retorik om, at den kinesiske markedsnedsmeltning ikke vil ødelægge centralbankens inflationsmål.

Men investorerne er knap så skråsikre, hvilket ses af at forskellen mellem to- og 20-årige japanske statsobligationsrenter er faldet til et fire-måneders lavpunkt i løbet af sidste uge. Det indikerer voksende spekulation om, at centralbanken vil øge købene af de såkaldt super-lange obligationer.

En auktion over femårige papirer, som nogle markedsstrateger kalder lakmusprøven for lempelses-forventningerne, havde den højeste efterspørgsel i seks måneder.

Og et stigende antal økonomer forudsiger, at Bank of Japan vil skrue op for stimulus-programmet i næste måned, er efter at den kinesiske yuan-devaluering udløste det globale markedsudsalg.

- Det kinesiske chok og flugten fra aktiemarkedet har øget risiciene. Og at handle før de økonomiske data tvinger ham til det, er Kurodas måde at reagere på. Det faktum, at han kan bebrejde faktorer uden for Japan, gør det lettere at retfærdiggøre et pengepolitisk træk, siger økonom Naomi Muguruma fra Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co. i Tokyo til Bloomberg News.

Kuroda sagde i slutningen af august, at Bank og Japan kan nå sit 2 pct.s inflationsmål med de nuværende politiske indstillinger, selv som data viser, at de japanske forbrugerpriser er stagneret, mens Kinas økonomiske vækst synes at hænge fast i dynget under Beijing-regeringens målsætning om omkring 7 pct. vækst i år.

En af premierminister Shinzo Abes rådgivere har for nylig peget på, at det pengepolitiske møde i Tokyo 30. oktober vil være en "god mulighed" for at udvide stimulus-programmet, mens der samtidig er tegn på, at tillidens hos centralbankens topembedsmænd til den underliggende økonomiske vækst er vaklende.

Mere end en tredjedel af de 35 adspurgte økonomer i en Bloomberg-undersøgelse forudser yderligere lempelser ved udgangen af næste måned.