Japans aktiemarked lukkede med største stigning siden 2008

De japanske aktier i Nikkei 225 lukkede i virkelig god form onsdag, og der kan være mere på vej, lyder det fra Danske Bank.

Foto: YUYA SHINO. Japans Nikkei 225-indeks steg 7,7 pct.
Læs mere
Fold sammen

Den toneangivende Nikkei 225-indeks steg 7,7 pct. til indeks 18.770,51. Det er den største stigning på een dag siden finanskriseåret 2008. Samtlige 225 aktier i indekset steg. Størst var stigningen i medicinalselskabet Terumo Corp, der steg 11,5 pct. og mindst i Toshiba, der blot steg 1 pct.

Det bredere Topix-indeks steg 6,4 pct. til 1507,37 - den største en dags-stigning siden marts 2011. Alle 33 undergrupper i Topix-indekset steg med børshandlere og forsikringsgrupperne i førersædet. Frem til tirsdag var indekset faldet 16 pct. fra toppen i august.

»Udsalget af japanske aktier har været overdrevet på bekymring for Kinas lavere vækst,« vurderer strateg Khiem Do i Baring Asswet Management i Hongkong over for Bloomberg News.

Han vurderer, at dagens stigning kan blive fastholdt, når markedet vurdering af Kinans økonomi bedres. Samme vurdering kommer fra Danske Bank, hvor chefstrateg Frank Øland Hansen mener, at der er plads til yderligere stigninger, men at uroen gør det svært at spå om.

»Den japanske preierminister, Shinzo Abe, fortalte i nat i Tokyo, at han vil sænke den effektive selskabsskat med mindst 3,3%-point næste år fra ca. 35% og at han vil stræbe efter at gå endnu længere. Samtidig sagde han at selskabsskatten i løbet af de kommende år skal presses ned i tyverne. Lavere selskabsskat er naturligvis godt nyt for virksomhederne. Det er en hjælp der rammer direkte ned på bundlinjen,« skriver han i en kommentar til det japanske aktieboom.»Aktiemarkederne er fortsat meget volatile. I dag er der så store stigninger. Det er dog for tidligt at sige, at uroen er ovre. Investorerne har behov for at se bevis på at kinesisk økonomi ikke er gået i stå og at opsvinget i USA og Europa er intakt. Vi vurderer at frygten er overgjort og at beviserne på at opsvinget er intakt nok skal komme. Vi ser gode købsmuligheder for den langsigtede investor, som ikke er bange for lidt søgang.«