Japan fastholdt pengepolitik med let opjusterede udsigter

Den japanske centralbank fastholdt de massive pengepolitiske stimuli efter det to dage lange pengepolitiske møde, der afsluttedes fredag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samtidig bød centralbanken på et lidt mere optimistisk syn på økonomien, trods blandede indikationer i første kvartals BNP-data.

Bank of Japan opjusterede vurderingen af privatforbruget og boliginvesteringerne, hvilket understreger bankens tillid til, at økonomien er kommet sig oven på sidste års momsforhøjelse.

- Japans økonomi fortsætter med at komme sig i et moderat tempo "som en tendens", lyder det i centralbankens sluterklæring efter mødet.

Bank of Japan opjusterede synet på det private forbrug, som nu betegnes som "solidt", mens boliginvesteringerne beskrives som at have "bundet med nogle tegn på et opsving".

Ved det seneste pengepolitiske møde lød vurderingen, at forbruget var "solidt, men med nogle svagheder", og boliginvesteringer at "synes at have nået bunden".

Onsdag viste data, at verdens tredjestørste økonomi ekspanderede 2,4 pct. i de første tre måneder af indeværende år, hvilket er det hurtigste tempo i et år og et klart tegn på, at Japan er ved at lægge sidste års recession bag sig.

Men væksten blev pustet op af øgede varelagre, mens eksport, privatforbrug og investeringer kun voksede i et svagt tempo.

Alligevel vurderes det blandt analytikere, at Bank of Japans pengepolitiske komité sandsynligvis klamrer sig til opfattelse af, at økonomien er ved at komme sig moderat takket være en stabil stigning i forbruget og eksporten.

Centralbankchef Haruhiko Kuroda holder pressekonference senere fredag, hvor han ventes at gentage, at Japans inflation rammer målet på 2 pct. omkring den første halvdel af næste regnskabsår, som begynder i april 2016.

Inflationsmålet blev udskudt i sidste måned, hvilket har givet Bank of Japan lidt pusterum, mens samtidig sat lidt af centralbankens troværdighed på spil, da tilsagnet i første omgang lød på at nå målet på "ca. to år" ved implementeringen af de massive stimulus i april 2013.

Kuroda har tillid til, at de enorme lempelser er nok til at holde økonomien på sporet og ramme kursmålet. Men markederne er overbevist om, at der kommer yderligere lempelser i løbet af efteråret med hovedvægten lagt på oktober.