Iværksætteren Jesper Buch til røde politikere: »Få styr på det blodtryk og slap af!«

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Iværksætteren Jesper Buch, der har stiftet Just Eat, har været udsat for skarp kritik, efter han i denne uge kommenterede regeringens skatteudspil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen,

Velkommen til et nyhedsoverblik, der i dag vil kredse om skattelettelser og iværksættere. Du får også et overblik over de seneste oplysninger om Goldman Sachs salg af DONG. Lad os straks komme i gang.

1
Jesper Buch i forsvar efter kritik fra politikere

Iværksætteren og millionæren Jesper Buch har skabt stor debat, efter han onsdag var på forsiden af Ekstra Bladet med en kommentar til regeringens skatteudspil.

»Lad nu vær' med at flæbe. Jeg synes, vi skal være glade for og værne om de mennesker, som er i stand til at gøre verden bedre. At skabe en formue og sætte i værk,« lød det fra Jesper Buch, der selv ejer en Lamborghini.

Udtalelsen fra Jesper Buch fik SF-ordføreren Karsten Hønge og Socialdemokratiets EU-ordfører, Peter Hummelgaard, op i det røde felt. Karsten Hønge mener direkte, at Jesper Buch har mistet jordforbindelsen.

»Det kan man da kalde et spark i løgene på butiksassistenten, som betjener ham, på pædagogen, som passer hans børn og på sosu'en som måske skal passe hans gamle forældre, sagde Karsten Hønge til Ekstra Bladet onsdag.

Det var lige godt dråben, tænkte Just-Eat-stifteren Jesper Buch, og gik tirsdag aften til tasterne.

»Jeg har hverken mistet jordforbindelsen ej heller sparker folk i løgene... Hver dag jeg vågner minder jeg mig selv om at jeg boede i gellerup parken og ikke havde noget..... jeg tog en risiko og arbejdede 80 timer om ugen i 10 år,« skriver Jesper Buch på sin Facebook-profil.

Han minder politikerne om, at han ikke har tjent sin formue på dansk jord, og at han er flyttet fra Spanien til Danmark for at fremme den danske iværksætterkultur.

»Få styr på det blodtryk og slap af...!,« lyder Buchs afsluttende kommentar til Hønge og Hummelgaard.

2
»De mangler sgu lige at lytte ordentligt efter«

Nu hvor vi er vi ved iværksætteri, skal vi naturligvis også runde det erhvervs- og iværksætterudspil, som regeringen præsenterede onsdag.

Serieiværksætter og formand for Iværksætterpanelet, Tommy Ahlers, var overordnet godt tilfreds med regeringens planer om at forbedre virksomheders muligheder for at tilbyde medarbejderaktier samt indføre et investorfradrag. Men han efterlyser samtidig større politiske ambitioner på vegne af iværksættermiljøet.

»Der er konkrete ting, hvor vi kan se, at de har lyttet til os,« siger han og afbryder sig selv:

»Men de mangler sgu lige at lytte ordentligt efter!«

Læs iværksætterpanelets kommentarer til regeringens erhvervsudspil i Berlingske her (kræver abonnement).

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

3
Afgifterne på dagligvarer stiger: »Det er politik, når det er værst«

Store dele af erhvervslivet brød ud i jubel onsdag, efter regeringen har foreslået at fjerne nøddeafgiften fra næste år. Men trods løfter om byrdelettelser for erhvervslivet, stiger afgifterne på en række dagligvarer 1. januar 2018, skriver Børsen (kræver abonnement).

»Det er politik, når det er værst,« siger René Povlsen, der er indehaver af købmandsforretningen Meny i Rønde.

På grund af en skattereform fra 2012, som blev vedtaget under Helle Thorning-Schmidts regeringsperiode, vil erhvervslivet snart blive mødt af afgiftsstigninger på 5,5 pct. Den liberale tænketank Cepos vurderer, at det vil koste 237 millioner kr. at droppe afgiftsstigningerne.

4
Goldman Sachs sælger stort ud i DONG

Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs har sat 7,5 millioner aktier i DONG Energy til salg. Det skriver Bloomberg News ifølge Ritzau Finans.

Andelen af aktier, som investeringsbanken har sat til salg, svarer til 1,78 pct. af DONGs samlede aktiekapital. Efter salget vil Goldman Sachs ifølge Bloomberg eje 2,7 pct. af aktiekapitalen i energiselskabet. Ved onsdagens lukkekurs på børsen har aktieposten en værdi af 2,47 milliarder kr.

Det skal investorerne holde øje med

Torsdag byder på en perlerække af økonomiske nøgletal fra både USA, Europa og Emerging Markets. Sådan lyder kommentaren fra Nordea seniorstrateg, Morten Hessner, som har udpeget de vigtigste nøgletal for Berlingske her:

 • Allerede i løbet af formiddagen offentliggøres nye tal for detailsalg og ledighed i Tyskland, inflation for Frankrig, Italien og euroområdet samt arbejdsløsheden for euroområdet i juli.
 • Om eftermiddagen er det så USAs tur med en opgørelse over det private forbrug i juli, hvilket nok er det tal, der vil trække sig allermest opmærksomhed fra investorerne. Markedet forventer en stigning på 0,3 pct. i juli efter stilstand i juni. Men der kommer også de ugentlige ledighedstal fra USA, som meget vel kan falde til et nyt historisk lavpunkt, som tegn på at det amerikanske jobmarked har fuld fart på lige nu.
 • Endelig får vi nye tal fra ét af BRIK-landene, når BNP for Indien offentliggøres kl. 14 dansk tid. Markedet forventer, at den asiatiske vækstøkonomi vil vokse med 6,6 pct. i andet kvartal.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder stritter i alle retninger torsdag morgen, hvor de kinesiske børser ligger med kursfald, mens den mere dollarafhængige børs i Tokyo viser pæne stigninger, skriver Ritzau Finans.

»Den ekstreme frygt for Nordkorea er faldet, og volatilitetsindekset, der steg tidligere i denne uge, falder, så stemningen er blevet genoprettet,« siger chefstrateg Hiroyuki Nakai fra Tokai Tokyo Research Center til Reuters.

 • Nikkei 225 i Japan: 0,8 pct.
 • Hongkongs Hang Seng: -0,6 pct.
 • Sydkoreas Kospi: -0,4 pct.
 • CSI 300 i Kina: -0,8 pct.
 • Amerikanske aktiefutures: 0,2 pct.

Disse regnskaber kommer i dag

 • cBrain (halvårsregnskab).
 • Neurosearch (halvårsregnskab).
 • Nordicom (halvårsregnskab).
 • Scandinavian Brake System (halvårsregnskab).