Iværksættere mister tro på fremtiden

Stadigt færre iværksættere tror på, at deres virksomheder vil vokse markant i løbet af de kommende år.

Danske iværksættere har generelt svært ved at tro på, at deres forretningsidé er god nok til at skabe arbejdspladser, skriver Frederiksborg Amts Avis.

En analyse fra Erhvervsorganisationen DI viser, at kun to procent af danske iværksættere tror på, at deres virksomhed vil have over 20 ansatte om fem år, hvilket er lavere i forhold til lande som eksempelvis USA, Storbritannien og Norge.

Tallet har været støt dalende de seneste fem år - også før den økonomiske krise satte ind, og dermed er der behov for mere langsigtede løsninger, hvis man vil højne virksomhedernes tro på egne evner.

- For os er det en bekymrende tendens, og derfor er det vigtigt, at man fra politisk side laver nogle langsigtede reformer, der giver tro på, at det også kan betale sig at drive virksomhed i Danmark om 20 år, siger Thomas Møller Sørensen, der er chef for mmv og entrepreneurship i erhvervsorganisationen DI og har stået bag undersøgelsen.

Konsekvensen er, at tusindvis af arbejdspladser går tabt, og derfor er der ifølge Thomas Møller Sørensen især brug for at styrke rammebetingelserne for virksomhederne. Altså det beskatningsgrundlag, der bliver lagt på virksomhederne, men i høj grad også styrke samspillet med uddannelsesinstitutioner på tværs af faggrupperne.

- Det er meget afgørende, at de studerende får prøvet kræfter med, hvad uddannelsen kan bruges til i praksis. At man bliver bedre til at inspirere og får tværfagligt studiearbejde. Det er man meget bedre til i andre lande, siger Thomas Møller Sørensen, der mener, at det vil styrke kommende iværksætteres selvtillid.

Set over en bred kam er der i Danmark relativt mange iværksættere, men problemet er at få dem til at vækste. Ifølge Thomas Møller Sørensen har især udkantsområderne svært ved at tiltrække kvalificeret arbejdskraft og viden.

I Halsnæs Kommune arbejder man dog i øjeblikket målrettet på at få vendt udviklingen ved at skabe et samarbejde mellem kommune, erhvervsliv og universitet, hvilket i løbet af de kommende fem år forhåbentligt skal kunne kaste op mod 200 nye arbejdspladser af sig.

- Meningen er, at større virksomheder tager idéen til sig og udvikler den i samarbejde med iværksætteren. Samtidig er der en kreds af rådgivere, der træder til fra dag et og sliber idéen til, siger erhvervskonsulent Niels Bang-Ebbestrup.