IT-aktierne slog alt og alle i første halvår. Men slutter festen nu?

Facebook, Google og Amazon har ført an i en stor IT-fest på de globale aktiemarkeder. Men nu er der tegn på, at en opbremsning er på vej.

ARKIVFOTO. IT-aktiernes himmelflugt er ført an af de såkaldte FANG-aktier. F for Facebook (31,3%). A for Amazon (30,1%). N for Netflix (21,2%), og G for Google (18,3%). Tilsammen har de fire aktier en markedsværdi på 10.492 milliarder kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND

Hvad skulle en aktieinvestor have gjort, hvis vedkommende den 1. januar 2017 sad med en stor pose penge mellem hænderne? Et godt bud havde været at investere dem i IT-aktier.

I dag - et halvt år senere - var formuen i hvert fald vokset markant. Ser man på de globale aktier, har IT-sektoren klaret sig bedre end alle andre sektorer og har givet et afkast på 21 procent. Der er et godt stykke ned til andenpladsen, medicinalsektoren, som er vokset med 16,6 pct. Til sammenligning er det samlede globale MSCI-indeks steget med 10,4 pct.

Den store IT-fest skyldes blandt andet, at der i første halvår af 2017 har været en sjælden synkron økonomisk fremgang på alle verdens kontinenter, mener Nordeas seniorstrateg, Morten Hessner. Og når det går godt for virksomhederne, øger de deres investeringer i IT, lyder logikken.

»Mange virksomheder har for tiden overskud, som de kan bruge på at gøre virksomheden og medarbejderne mere produktive. Her ser mange IT-investeringer, som den klare vej frem,« siger Morten Hessner.

IT-aktiernes himmelflugt er ført an af de såkaldte FANG-aktier. F for Facebook (31,3%). A for Amazon (30,1%). N for Netflix (21,2%), og G for Google (18,3%). Tilsammen har de fire aktier en markedsværdi på 10.492 milliarder kroner. Den tunge kvartets succes har været med til at skabe en positiv stemning om hele IT-sektoren, siger Tine Choi, chefstrateg i Danske Bank.

»De fire virksomheder har så sandelig bevist, hvordan IT-sektoren konstant kan udvikle sig og blive ved med at være innovativ. De formår at matche de behov, vi alle sammen har. Det kan investorerne lide,« siger hun.

Slutter IT-festen?

Både Danske Bank og Nordea har i årets første seks måneder haft en overvægt af IT-aktier i deres portefølje. Men nu sænker Danske Bank niveauet til »neutral«. De tror altså ikke på, at IT-sektoren kan fastholde den høje fart resten af året.

»IT har outperformet alle andre sektorer. Men det betyder så også, at prissætningen er blevet lidt for høj,« siger Danske Banks Tine Choi.

Hun forventer, at mange investorer inden længe vil miste troen på, at aktieprisen kan fortsætte opad og score deres gevinst ved at sælge aktierne.

De seneste uger har der allerede været en række eksempler på, at mindre negative nyheder hurtigt kan sende IT-aktierne ned. I denne uge er det energitunge, amerikanske Nasdaq-indeks faldet med 1,9 pct., mens det brede S&P 500-indeks blot er nede med 0,7 pct.

Tine Choi tvivler helt overordnet på, at de globale aktier kan præstere lige så godt i andet halvår af 2017, som de gjorde i første halvår. Danske Banks seneste prognose viser, at de forventer en aktievækst på 5-8 pct. det kommende år.

»Vi kan se, at den største vækstacceleration er løjet af. De grundlæggende økonomiske nøgletal ser stadig rigtig fine ud, men vi kommer ned på en mere stabil vækst,« siger hun.

Fidus til finansaktierne

Foruden en stor tiltro til IT-aktierne har Nordea fidus til finansaktierne. Med et afkast på 11,6 pct. har de præsteret en anelse bedre end gennemsnittet i løbet af de første seks måneder. Og nu kommer væksten i bankaktierne for alvor, mener Morten Hessner. Renterne begynder gradvist at stige igen, hvilket sender flere penge i bankernes sparrekasser. Samtidig betyder den sunde globale økonomi, at flere kunder vil låne penge og færre har svært ved at betale penge tilbage.

»Hele indtjeningsmodellen vil hænge bedre sammen for bankerne, og det vil forplante sig i aktiekurserne,« siger Morten Hessner.