Islands største tyveri nogensinde: Tyveknægte stak af med 600 bitcoin-computere

600 computere, som bruges til at udvinde kryptovaluta, er blevet stjålet fra islandske datacentraler.

600 computere, som bruges til at udvinde kryptovaluta, er blevet stjålet fra islandske datacentraler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hanna Andrésdóttir
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tyveknægte, som næsten må være kryptovaluta-spekulanter, har begået det største tyveri i Islands historie, da de stjal 600 computere indrettet til at udvinde kryptovaluta som bitcoin. Det skriver NBC News.

Computerne blev stjålet fra forskellige datacentraler i Island over fire forskellige indbrud - tre i december og et i januar.

»Vi har ikke set et tyveri i denne størrelsesorden før. Alt tyder på, at der er tale om velorganiseret kriminalitet,« siger politimester i øens sydvestlige region Reykjanes, Helgi Kjartansson.

Her er 11 personer blevet anholdt, og en af dem er en sikkerhedsvagt. I fredags beordrede en dommer ved retten i Reykjanes to af de anholdte til fortsat varetægtsfængsling.

I de islandske medier kaldes det kuriøse tyveri for »Det store bitcoin-kup«, og det skyldes, at computerne, der endnu ikke er blevet fundet, er omkring 2 mio. danske kr. værd.

Der udover kan tyveriet blive en yderst favorabel forretning for gerningsmændene, hvis de bruger computerne til at udvinde nye bitcoin og andre kryptovalutaer. Den digitale valuta kan de videresælge uden at nogen vil kunne spore dem, og dermed kan de tjene betragtelige summer på deres kriminalitet.

 

Billig, vedvarende islandsk energi


Selvom tyveriet blev begået i december og januar, er det først blevet meldt offentligt ud nu, fordi politiet har håbet at kunne spore tyvene ved at holde øje med øens strømforbrug. Når 600 computere arbejder på højtryk med at producere kryptovaluta, bruges der nemlig usædvanligt meget energi, og derfor har politiet bedt elselskaber, internetleverandører og udlejere af lagerplads om at holde øje mistænkeligt høje forbrug, men endnu uden held.

Men faktisk har netop det store behov for energi, når man taler om produktion af kryptovaluta, fået sælgere af selvsamme til at strømme til Island. Næsten hele øens elektricitet produceres nemlig af vedvarende energi og er billig.