Iransk udmelding sænker olieprisen

Udmeldingen sætter en dæmper på Opec-landenes forventninger om at lave en aftale, der skal stabilisere markederne, når Opec-landene samles til et uformelt møde i Algeriet onsdag.

Iransk olieplatform. Fold sammen
Læs mere
Foto: RAHEB HOMAVANDI

Olieprisen falder tirsdag, efter Iran har meldt, at landet ikke vil fastfryse produktionen af olie på det nuværende niveau, men derimod ønsker at hæve olieproduktionen til 4 mio. tønder om dagen.

Det skriver Bloomberg News.

Udmeldingen sætter en dæmper på Opec-landenes forventninger om at lave en aftale, der skal stabilisere markederne, når Opec-landene samles til et uformelt møde i Algeriet onsdag.

»Det er ikke på vores dagsorden at nå til enighed under Opec-drøftelserne i Algier,« siger den iranske olieminister Bijan Namdar Zanganeh til reportere i den algeriske hovedstad ifølge Bloomberg News.

Han tilføjer, at Iran, der producerede omkring 3,6 mio. tønder om dagen sidste måned vil have en andel af Opecs marked på 12 til 13 pct.

OPBAKNING OM AFTALE AF PRODUKTIONSLOFT

Ifølge Bloomberg News bakker olieministeren for de Forenede Arabiske Emirater, Suhail Al Mazrouei, op om en aftale om at fastfryse produktionen, hvis de andre nationer er enige, men en reduktion af produktionen er udelukket.

Saudi-araberne har tilbudt at sænke kongedømmets olieproduktion til niveauet fra januar på betingelse af, at Iran er villig til at reducere sin produktion. Og dermed er man tilbage ved udgangspunktet, idet det var samme krav og problemstilling, som medførte, at man ikke nåede til enighed på det seneste officielle Opec-møde.

De olieproducerende lande får dog endnu en chance for at nå til enighed om et produktionsloft, når Opec holder sit ordinære møde i Wien 30. november.

Futures på en en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, til levering til november koster tirsdag 46,60 dollar mod 47,55 dollar mandag eftermiddag.