Iransk aftale kan give plus-dag på børsen

Der indikeres fremgang fra start, når børsen åbner mandag.

Det sker efter det internationale samfunds aftale med Iran om landet atomprogram, der har sendt olieprisen ned og givet pæne stigninger i Asien.

Futures, kontrakter der lader investorer spekulere i fremtidige indeksniveauer, viser en fremgang på omkring 0,3 pct. Aftalen har sendt prisen på en tønde Brent-olie ned til 108,12 dollar fra 111,40 dollar fredag eftermiddag.

- Aftalen markerer et første, men vigtigt skridt mod et aftalekompleks, der skal sikre større stabilitet i Mellemøsten og det er gode nyheder. Markedet har kvitteret ved at sende aktiekurserne højere, olieprisen lavere og den iranske valuta, rial, højere overfor dollar, skriver Nordeas seniorstrateg Henrik Drusebjerg i en kommentar mandag morgen.

GN REJSER AKTIEUGEBREVETS ØJENBRYN

Mandag morgen er det småt med nyt fra de største danske, børsnoterede selskaber. Aktieugebrevet vurderer, at det kan blive svært for GN Store Nords aktie at fortsætte sine fine takter, der har sendt aktien op med 63 pct. år til dato.

- Vi må erkende, at selskabets ledelse de seneste mange kvartaler har leveret varen, dels i form af indfriede forventninger til konkrete resultater, dels i form af opjusteringer til den fremtidige lønsomhed, skriver ugebrevet, men tilføjer:

- Vi frygter, at aktien især herfra vil blive båret frem af den eufori, som det seneste år har præget aktien.

MAERSK LINE I FORTSAT FOKUS

A.P. Møller - Mærsk kan fortsat få lidt fokus efter en nyhedstung fredag. Fredag kom det frem, at EU vil undersøge containerrederiernes praksis med at kommunikere ratestigninger meget offentligt, da det anses for at være konkurrenceforvridende.

- Der er på nuværende tidspunkt ikke modtaget en formel henvendelse fra Kommissionen vedrørende sagen, men vi er blevet informeret om, at vi vil være en del af undersøgelsen, skrev Mærsk i en kommentar fredag.

Ud over, at det sjældent er en positiv ting, når konkurrencemyndigheder kaster øjnene på ens branche, stiller undersøgelsen og spørgsmålstegn ved, om den store P3-alliance med CMA CGM, MSC og Maersk Line vil blive godkendt.

- Det er ubetinget dårligt nyt for rederierne med sådan en sag. Samtidig tyder sagen på, at EU har et syn på containerindustrien, som ikke nødvendigvis vil gøre det nemmere for P3-alliancen at blive godkendt. Ikke dermed sagt, at den ikke kan godkendes, men det giver en indikation af, at man er vældig skeptisk, sagde Jacob Pedersen, senioranalytiker hos Sydbank, til Ritzau Finans.

Der ud over kom der regnskab fra Maersk Lines storrival CMA CGM.

SMARTGUY PÅ OPKØBSTOGT

Uden for de tunge drenges klub er der rigeligt nyt fra små. Smartguy har lagt et købstilbud på svenske Brandos, der sælger sko på nettet.

Det sker efter det svenske medie DI.se har skrevet en artikel, der indeholder nyheden. Det får Smartguy til at bekræfte, at man har lagt et bud.

Brandos omsætter ifølge DI.se for omkring 340 mio. skr. om året. Selskabet beskriver sig selv som "Nordens førende skobutik online".

Virksomheden seneste år har dog været omtumlet. Brandos anmodede i april 2013 om en rekonstruktion og skar i de efterfølgende måneder stort i omkostningerne. Samtidig blev en leverandørgæld på 94 mio. skr. nedskrevet med tre fjerdedele. Tingsretten traf efterfølgende beslutning om at hæve rekonstruktionen, har Dagens Industri tidligere berettet.

Nunaminerals fortæller mandag morgen, at man har fået opbakning til sine boreplaner omkring guldprospektet Vagar i Grønland fra SRK Consulting.

- SRK har konkluderet, at det potentiale, der er demonstreret ved gennemførslen af den succesfulde efterforskning til dato, berettiger et intensivt boreprogram. SRK tiltræder NunaMinerals planer om at gennemføre et 10.000 meters boreprogram med tilhørende overfladearbejde i løbet af 2014, skriver Nunaminerals.

Aktieugebrevet har kastet øjnene efter H+H, som det anser for at have et kortsigtet kurspotentiale på 55 pct.