Investorerne trak stik hjem tirsdag

Det danske aktiemarked tog et skridt tilbage tirsdag på linje med resten af Europa. Oven på et fremragende år bliver gevinsterne låst fast, og lysten til at putte ny risiko på bøgerne er minimal.

Samlet gik C20 Cap tilbage med 0,9 pct. til indeks 660,23 og tog dermed et skridt tilbage fra de seneste dages rekordniveauer. Faldet var bredt og 16 ud af indekset 20 værdipapirer faldt i værdi. År til dato er C20 Cap dog fortsat steget 27,3 pct.

- Der sker ofte det, at når man kommer hen i slutningen af et godt år, så låser mange deres performance fast. Derfor tror jeg ikke, at vi kommer til at se de store udsving frem til slutningen af året. Der kan være et lille skift mod defensive aktier, men jeg tror ikke, at det bliver voldsomt, siger Mads Zink, der er chefhandler hos Danske Bank, til Ritzau Finans.

VESTAS HÅRDEST RAMT

Hårdest ramt tirsdag var Vestas, der dykkede 5,5 pct. til 146 kr. Det skete uden selskabsspecfikke nyheder.

- Når der er tilbagefald, bliver de aktier, der har klaret sig bedst, ramt hårdest, siger Mads Zink om aktien, der trods faldet er steget 358,3 pct. år til dato.

Samtidig var Vestas ramt af, at Swedbank solgte kraftigt ud i aktien. Samlet solgte Swedbank Vestas-aktier for 68 mio. kr. svarende til 41 pct. af det samlede nettosalg.

Der er dog ikke tegn på, at markedet har indstillet sig på voldsomme fald i Vestas. Ifølge Danske Bank er der udlånt 2,7 mio. Vestas-aktier til shorthandel, en forsvindende lille andel i forhold til de over 40 mio. aktier, der var udlånt for et år siden.

FLSMIDTHS SPARSOMMELIGE KUNDER KOSTEDE

Sammen med Vestas befandt FLSmidth-aktien sig i bunden af det toneangivende danske aktieindeks. Aktien faldt med 2,5 pct. til 276,10 kr., og det var anden dag i træk, at aktien satte sig.

FLSmidth var ramt af, at to minegiganter mandag og tirsdag har fremlagt investeringsbudgetter for 2014 - de budgetter, som FLSmidth lever af. Jernmalmsgiganten Vale vil investere 14,8 mia. dollar i 2014 mod 16,3 mia. dollar i 2013, mens minekonglomeratet Rio Tinto vil investere 11 mia. dollar i 2014 mod lidt under 14 mia. dollar i 2013. I 2018 venter Rio Tinto, at investeringerne falder til omkring 8 mia. dollar.

- FLSmidth forventer, at den aktuelle lavkonjunktur i mineindustrien fortsætter til udgangen af 2014, og at der ikke kommer nogen væsentlig forbedring i 2015. Meldingerne fra Rio Tinto indikerer, at det er for optimistisk, at bunden formentlig først nås i 2015, og at den ligger noget dybere, end vi tidligere havde forventet, skrev Sydbanks FLSmidth-analytiker, Jacob Pedersen, i en kommentar til tallene.

DE FÅ BLÅ

Antallet af C20-aktier, der steg tirsdag, var begrænset til fire. Lundbeck steg 1,7pct. til 122,10 kr. oven på mandagens kapitalmarkedsdag. Her fortalte selskabet en stribe nyheder, deriblandt at man forventer solid fremgang i vækstmarkeder, samt at flere interessante lægemidler bevæger sig fremad i pipelinen.

Tirsdag løftede Nordea sin anbefaling af aktien til "hold" fra "sælg".

TDC byggede videre på mandagens stigning med et løft på 0,8 pct. til 50,20 kr. Mandag blev kursmålet for aktien løftet hos Nomura og Credit Suisse. Førstnævnte understregede samtidig, at man ser TDC som en potentiel opkøbskandidat.

Coloplast steg ugen selskabsspecifikke nyheder 0,6 pct. til 365,90 kr.

Sidst kunne Novo Nordisk levere et plus på 0,6 pct. til 988 kr. i takt med, at nyheder fra selskabets kapitalmarkedsdag tikkede ind hos redaktioner, banker og investorer.

Fra kapitalmarkedsdagen forlød det, at opkøb er en mulighed for selskabet, samt at der stadig ses markant potentiale i USA.

- I USA er vi meget glade for udviklingen de sidste 10 år. Vi er ikke færdige endnu, men vi er kommet langt, fortalte koncerndirektør Kåre Schultz.

Han kan glæde sig over, at Novo er gået fra at være en ret ukendt spiller i USA til nu at være markedsleder med en markedsandel af det totale diabetesmarked målt i værdi på 29 pct. Og ambitionerne stopper ikke her.

- Hvis vi gør det godt, tror vi, at det kan øges til 45 pct. eller måske mere, sagde Kåre Schultz.