Investorerne stoppede op i USA

De amerikanske aktiemarkeder tog et skridt tilbage mandag efter sidste uges markante stigninger. Undskyldningen var en tale fra chefen for centralbankafdelingen i Dallas, Texas, der indikerede en tilbagerulning af den finanspolitiske stimulus.

Samlet faldt tunge Dow Jones med 0,3 pct., mens S&P 500 faldt med 0,2 pct. Teknologitunge Nasdaq steg med 0,1 pct. godt hjulpet af Apple, der ventes at få medvind fra produktlanceringer senere i år.

Fokus i mandagens handel var dog på chefen for centralbanken i Dallas, Richard Fisher, der i en tale argumenterede for, at den pengepolitiske stimulus til økonomien skævvrider markedskræfterne.

- Finansmarkederne er muligvis blevet for vant til, at hvad nogen har beskrevet som en Fed "put option" eller ideen om, at centralbanken vil øge tilgangen til kredit, hvis der kommer et fald i markedet. Nogle har forventet, at centralbanken vil holde hånden under markederne for evigt. Det skævvrider prissætningen på aktiver og kan lede til forkert aktivallokering, sagde Richard Fisher i en tale.

Han er dog en kendt høg, når det kommer til de pengepolitisk stimulus, og det er ikke første gang, han argumenterer imod den nuværende politik.

- Kommentarerne og mandagens nøgletal er ikke nok til at sige, at centralbanken aggressivt vil neddrosle sit stimulusprogram. Mere end alt andet er dagens fald et udtryk for, at folk tager en pause og trækker vejret efter en meget stærk stigning i markedet, siger porteføljemanager hos Greenwood Capital Walter Todd til Bloomberg News.

Selskabsspecifikt havde Fossil Group, der laver accessories, en skidt dag med et fald på 6 pct. til 107,42 dollar, efter at Barclays nedjusterede sin anbefaling for aktien.

Nasdaq fik dog hjælp fra en stigning på 1,5 pct. i Apple til 469,45 dollar, det højeste niveau siden februar. Ifølge Bloomberg er der rekordlille efterspørgsel efter forsikring mod kurstab i Apple, der senere i år står foran en række produktlanceringer og er overkommet juridiske problemer ift. til en tvist med Samsung.

- Jeg er meget optimistisk omkring Apple og dets produktlinje. Der er en ny iPhone og en opfrisket iPad Mini på vej. Oven i er der en en ny slags Apple tv på vej, der kommer til at blive kæmpestort. Jeg er meget rolig omkring aktien og mener den er billig, siger den selvstændige porteføljemanager Jon Burnham til Bloomberg News.

Facebook steg med 3,0 pct. til 39,189 dollar, efter at Piper Jaffray hævede sit kursmål for aktien til 46 dollar fra 38 dollar. Det sker oven på de seneste dages rygter om, at Facebook vil begynde at udbyde streamede reklamer på sin populære hjemmeside.

Aktien i Facebook er ifølge Bloomberg steget med 48 pct. siden sit regnskab for andet kvartal sidste i juli, der viste, at selskabet tjente langt flere penge end ventet på reklamer på Facebook på mobiltelefoner.

/ritzau/FINANS