Investorerne stod på sidelinjen i USA

De amerikanske investorer trak sig ud på sidelinjen mandag. Den afventende holdning skyldtes ugens mange vigtige nøgletal samt det pengepolitiske møde i den amerikanske centralbank, der alle er ting som potentielt kan sætte dagsordenen for den fremtidige kursudvikling.

Foto: SPENCER PLATT

Dow Jones Industrial Average sluttede med et fald på 0,2 pct. til 15.521,97, mens det bredere S&P 500-indeks dykkede 0,4 pct. og lukkede i 1685,33. Også teknologiaktierne i Nasdaq-indekset vendte pilen nedad, og indekset blev sendt 0,4 pct. lavere til 3599,14.

De amerikanske aktie-futures handles tirsdag morgen med et plus på 0,1-0,2 pct. i Asien.

Mandagen var præget af gevinsthjemtagning, før Federal Reserves pengepolitiske medlemmer sætter sig ved bordet i centralbanken i dag, tirsdag. Mødet afsluttes onsdag med en rentemeddelelse, som dog ikke ventes at bringe nye. Men komiteens kommentarer til den økonomiske udvikling i USA vil blive studeret nøje, da spørgsmålet om en reduktion af bankens 85 mia. dollar store månedlige obligationskøb er afhængig af centralbank-topfolkenes vurdering af de økonomiske fremskridt.

Efter en periode med positive data, har de seneste uger lagt en dæmper på forventningerne.

- Nogle af de økonomiske data ser lidt blødere ud, end vi havde ventet. En pause i kursudviklingen i løbet af de næste par måneder synes at være i orden efter de kraftige stigninger i første halvdel af året, siger investeringschef Eric Teal fra First Citizens Bancshares i Raleigh, North Carolina, til Bloomberg News.

Senere på ugen får investorer og analytikere mere datamateriale at vurdere ud fra. Den vigtige forbrugertillid er på tapetet senere i dag, og i morgen fremlægges forløberen for den officielle arbejdsmarkedsrapport - ADP jobrapporten - mens der samtidig er tal for BNP og privatforbrug i andet kvartal.

Torsdag offentliggøres de ugentlige data for nytilmeldte ledige og ISM-tallene for industrien, mens ugens helt store fokuspunkt - arbejdsmarkedsrapporten - lægges frem fredag.

Mandag smed medicinalselskabet Perrigo 8,6 mia. dollar på bordet i et bud på irske Elan. "For høj pris" lød det fra BNP Paribas, og aktien i Perrigo droppede 6,8 pct.

Investorerne i luksuskæden Saks fik et bud fra canadiske Hudson Bay på 2,9 mia. dollar. Aktien lukkede 4,2 pct. højere.

Den verdensomspændende biludlejningskæde Hertz ramte nøjagtigt analytikernes estimater i andet kvartal, men aktien droppede alligevel 2,5 pct.

/ritzau/FINANS