Investorerne er ikke i tvivl: Clinton vandt debatten

Ifølge iagttagere kom Hillary Clinton (D) i nat et lille skridt tættere på en valgsejr ved det amerikanske præsidentvalg i november. På finansmarkederne hersker der en lettet stemning her til morgen.

Donald Trump og Hillary Clinton. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN ERNST

De amerikanske børser lukkede med tab mandag, hvor især usikkerheden om den tyske storbank, Deutsche Bank, prægede stemningen i de amerikanske finansaktier. De tre ledende amerikanske aktieindeks faldt alle med lidt under en procent.

Til gengæld er der noget, der tyder på, at debatten mellem de to præsidentkandidater Hillary Clinton (D) og Donald Trump (R) har ændret stemningen hos de amerikanske investorer. Tirsdag morgen ligger de amerikanske aktiefutures med en stigning på cirka 0,6 procent, mens Nikkei- og Topix-indekset i Asien stiger 0,3 procent og 0,2 procent.

Årsagen er, at de fleste kommentatorer har kåret Hillary Clinton som sejrherre i aftenens debat, og det glæder investorerne, der helst ser hende vinde valget den 8. november. Amerikanske præsidentvalg har typisk ikke særligt stor effekt på aktiemarkederne. Investorerne skelner typisk mere til pengepolitikken, der bliver besluttet i den amerikanske centralbank, Federal Reserve. Dette valg kan dog være en untagelse.

»Hvis Trump vinder, vil han givetvis angribe den amerikanske centralbank, FEDs, rolle, som han har haft for vane at kritisere ofte. Netop FED og den førte pengepolitik har været en af de afgørende årsager til ikke kun at renterne er faldet, men at aktierne har fået et pengepolitiske boost af større dimensioner,« vurderer Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet.  Også Trumps skattepolitik vækker bekymringer hos investorerne.

»Trump ønsker ikke mindst at lave en betydelig skattereform, som kan skabe større omvæltninger og investorerne frygter om ”pengene passer” i kassen,« siger Per Hansen.

Også valutamarkedet afspejler, at investorerne ser Hillary Clinton et skridt nærmere Det Hvide Hus efter aftenens debat. Den japanske yen, der ligesom guld har status som en ”sikker havn”, har tabt værdi i forhold til dollaren, hvilket kan tolkes som, at investorerne er blevet mindre nervøse. Samtidig steg den canadiske dollar og den mexicanske peso i forhold til dollaren ved udsigten til, at en mur mellem Mexico og Canada efter aftenens debat ser mindre realistisk ud.

Også Brent-olien steg - på sit højeste med 0,75 procent. I skrivende stund stiger olieprisen med en halv procent.

Investorerne kan puste ud for nu, men der er lang tid til den 8. november.