Investorerne desperate efter en afklaring

Risikoen for, at problemerne på det sekundære amerikanske lånemarked breder sig, er ikke stor, mener Nordea. Men det er svært at få et overblik over konsekvenserne, og derfor sidder usikkerheden dybt i investorerne.

Aktiemarkederne verden over er usikre som en skoletøs på vej til sit første sodavandsdiskotek.

Det er det sekundære amerikanske lånemarked, der fortsætter med at skabe nervøsitet, ikke fordi det marked alene er stort nok til for alvor at sparke bunden væk under aktiekurserne på de mest betydningsfulde børser, men fordi man frygter, at tabene fra subprime-markedet kan eskalere yderligere på grund af manglende likviditet.

”Ingen har overblikket over, om det vil brede sig til andre kreditmarkeder, og det er derfor, at markedet reagerer, som det gør. Markedet kan simpelthen ikke prise tabene ind fra det sekundære lånemarked, fordi man ikke ved, hvor dybt og hvor bredt det rækker,” siger Rasmus Køjborg, chefrådgiver i Nordea Savings & Asset Management til Business.dk.

Han forklarer, at alle venter på at se, hvilke finanshuse der egentlig er eksponeret mod det sekundære lånemarked. Og dernæst vil man gerne have afklaret, hvor kraftigt denne eksponering er, fordi det eventuelt kan brede sig til andre lånemarkeder.

”Man er lidt bange for en mere omfattende kreditkrise, som kan trække andre ting med ned. Hvis markedet går i sort og likviditeten bliver væk, så kan nogle få svært ved at komme ud af deres positioner, og så er der for alvor startet en ond cirkel,” siger Rasmus Køjborg og understreger, at det er der ikke noget håndfast, der tyder på et sådant scenarium lige p.t. Men usikkerheden er der.

Kort fortalt handler det om, at problemerne med de mindre kreditværdige betalere på det amerikanske boligmarked kan få investorerne til at søge over i mere sikre kreditmarkeder. Hvis den bevægelse bliver alt for massiv, kommer der til at mangle likviditet på de lidt mere usikre markeder, hvilket koster investorerne dyrt, fordi de ikke kan komme ud af deres investeringer.

”Men når man kigger på, hvor stort et tab Fed (Den amerikanske centralbank Red.) estimerer på subprimemarkedet – jeg mener, at det er ca. 100 mia. dollar – hvilket er langt under 1 pct. af markedsværdien for alle S&P 500-selskaberne. Det betyder, at den samlede effekt på det gloale aktiemarked vil være temmelig begrænset og dermed er der ikke grobund for yderligere markante kursfald,” siger Rasmus Køjborg.

”Stigningerne i går viser også, at der måske er taget de tab, der kan retfærdiggøres her og nu. Det var specielt de store amerikanske investeringsbanker, der på det seneste har haft det svært, der førte an i går. Det viser, at deres aktier måske er blevet straffet hårdt nok i denne omgang,” siger Rasmus Køjborg.