Investorer ventes at hamstre 'gamle' flekslån

Investorerne vil stå på ryggen af hinanden for at sikre sig 'gamle' flekslån.

Foto: Christian Als.
Læs mere
Fold sammen

Investorerne vil stå på ryggen af hinanden for at sikre sig ”gamle” flekslån, hvor den sidste konverteringsrunde starter den 18. november og løber året ud. Fra 1. januar 2014 er det slut med de gamle flekslån. Obligations­analytikere vurderer overfor økonomisk Ugebrev, at efterspørgslen efter de sidste ”gamle” flekslån af flere årsager vil blive rekordhøj, mens efterspørgsel efter de nye flekslån (med indbyggede optioner for en tvangs­forlængelse til 30 årige lån) vil blive markant lavere.

Ret beset betyder den nye konstruktion, som myn­dighederne udmeldte forleden, at refinansierings­risikoen ved eventuelt renteuro vil blive flyttet fra realkreditinstitutterne til obligationsejerne, altså de professionelle investorer. Derfor vil forlængelsen af de korte 1-, 3- og 5-årige lån de næste måneder efter alt at dømme, på grund af ekstraordinær stor efterspørgsel, blive solgt til særdeles gode priser – og altså meget, meget lave renter.

Mens boligejere og realkreditinstitutter har alt at vinde og derfor hilser regeringens forslag til redning af flekslånene velkommen, så rejser der sig en række alvorlige usikkerheder om konsekvenserne af forslaget for investorerne. I en worst case er der risiko for, at en lang række store internationale investorer vil trække sig helt fra at købe danske rentetilpasningsobligationer. Det kan i værste fald betyde, at store dele af aftagersiden, når det gælder flekslånsobligationer risikerer at falde væk – også selvom der med meget stor sandsynlighed bliver tale om en lidt højere rente på de kommende lån.

Læs hele artiklen i Økonomisk Ugebrev nr. 36.

Tilmeld dig Økonomisk Ugebrevs gratis nyhedsmail her