Investorer skal se på halvårs-regnskaberne

Det er tid til halvårsregnskaberne, hvor mange må bide i det sure æble og indrømme, at det går dårligere end forventet.

Foto: Colourbox.
Læs mere
Fold sammen

DSV tog forskud på halvårsregnskaberne i sidste uge, og i denne uge er det så en stribe banker samt Carlsberg og Novo Nordisk, som melder sig på banen. Og derefter kommer det til at gå stærkt resten af måneden.

Det gør det muligvis også med aktiekurserne. Selv om langt de fleste børsnoterede selskaber udsender regnskaber hvert kvartal, er halvårsregnskaberne nemlig de næstvigtigste regnskabsmeddelelser hele året.

Kvartalsregnskaberne efter henholdsvis første og tredje kvartal kan naturligvis godt indeholde vigtig information, men de første kvartalsregnskaber ligger så tæt på de store årsregnskaber, at de sjældent bidrager med noget væsentligt.

Selv for de mest problematiske selskaber lykkes det da også som regel at snige sig forbi første kvartalsregnskabet uden en nedjustering.

Frem i lyset

Nu er vi imidlertid nået så langt ind i regnskabsåret, at man ikke længere kan skubbe eventuelle problemer ind under gulvtæppet.

På nuværende tidspunkt vil et problemramt selskab godt kunne se, hvis ikke de er i stand til at opfylde forventningerne fra årsregnskabet. Og så er der ingen vej udenom. Man må bide i det sure æble og indrømme over for aktiemarkedet, at det desværre går dårligere end forventet.

Den slags beskeder plejer aktiemarkedet ikke at se mildt på, og specielt efter en optimistisk sommer med store kursstigninger i mange aktier, kan der for alvor være lagt i kakkelovnen til de selskaber, som bryder den gode stemning.

Her må man nemlig huske, at stigende aktiekurser udtrykker en stigende forventning til selskabet bag aktien, og hvis den forventning viser sig at bygge på forkerte forudsætninger, er der kun én vej for aktiekursen. Den må tilbage, hvor den kom fra.

Den forsigtige investor, som i dag sidder med en pæn urealiseret gevinst fra sommerferiestigningen, bør derfor alvorligt overveje, om kursen på hans aktier kan bære en negativ nyhed i de kommende halvårsregnskaber.

Eller om det måske er på tide at tage gevinsten hjem. Man kan jo altid genkøbe på den anden side af halvårsregnskabet, hvis det viser sig, at selskabene ikke skuffer.

Aktieugebrevet