Investorer regner med Biden-sejr: »Man tager forskud på glæderne«

Globale aktier stiger betragteligt frem mod det amerikanske præsidentvalg, hvor investorerne ifølge en ekspert føler sig sikre på, at Joe Biden snupper sejren og præsidentembedet fra Donald Trump.

Joe Biden fører stort over Donald Trump i meningsmålingerne inden præsidentvalget i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix

Aktiemarkedet hader usikkerhed. Men hvorfor stiger de globale aktier så lige inden et amerikansk præsidentvalg? Både amerikanske, europæiske og asiatiske aktier stiger betragteligt, mens amerikanerne går til valgurnerne for at beslutte, om Donald Trump får fire år mere, eller om Joe Biden skal være den 46. præsident i USA.

Ifølge investeringsstrateg i Danske Bank Lars Skovgaard Andersen skyldes den positive udvikling især, at investorerne nu regner med en overbevisende sejr til Demokraterne og Joe Biden.

»En stor demokratisk valgsejr kan betyde, at der kommer nye og større hjælpepakker. Derfor tager man lige nu forskud på glæderne,« siger han.

Fordi investorerne regner med en sejr til Joe Biden, kan det give udsving i markederne, hvis det i løbet af onsdag morgen viser sig at være usikkert, hvem der vinder.

»Hvis den positive udvikling fortsætter, vil investorerne være mere sårbare, hvis det viser sig, at Biden ikke vinder,« siger Lars Skovgaard Andersen.

Coronakrise og comeback

De amerikanske aktiemarkeder lukkede mandag med pæne stigninger, hvor S&P 500 steg med 1,2 procent, Dow Jones med 1,6 procent, mens Nasdaq steg med 0,4 procent.

Efter flere ugers nedtur på de europæiske aktiemarkeder som følge af rekordhøje smittetal og nye restriktioner er humøret nu vendt. Både britiske FTSE 100, tyske DAX, franske CAC 40 og italienske FTSE MIB ligger tirsdag med stigninger på omkring to procent.

Det danske eliteindeks C25 ligger med en noget mere beskeden stigning på omkring 0,9 procent, men det skyldes hovedsageligt, at nogle tunge medicinalselskaber er faldet lidt. Også i Asien er der lutter grønne aktietal, hvor særligt hovedindeksene i Hongkong og Singapore trækker op med stigninger på omkring to procent.

Frederik Engholm, der er chefstrateg i Nykredit, mener ikke, at det amerikanske præsidentvalg spiller en betydelig rolle i de grønne tal på de globale aktiemarkeder. Han vurderer, at den nuværende optur kommer som en naturlig reaktion på flere ugers nedtur.

»Man skal huske, at coronakrisen er en langt større faktor for økonomien end et amerikansk valg. De europæiske aktiemarkeder har reageret negativt på udviklingen i smitten og stramning af restriktioner – det har over de seneste uger sendt markedet ned med næsten ti procent,« siger han og tilføjer:

»Nu kommer der så en mindre modbevægelse på fire-fem procent opad. Det handler om, at nogle investorer er lettede over, at nedlukningerne trods alt er mildere end i foråret på tværs af Europas lande.«

Rotation

Lars Skovgaard Andersen fra Danske Bank mener også, at de positive nøgletal for Asiens økonomier spiller en afgørende rolle i forhold til den globale, grønne aktiebølge.

»Det vigtigste for aktierne er, hvordan økonomierne har det. Mange fokuserer nu på, at glasset er halvt fuldt, fordi det går godt i Asien. De cykliske aktier nyder godt af den asiatiske optur, og derfor flytter mange deres gevinst i vækstaktierne over i mere traditionelle sektorer,« siger han.

Teknologiaktierne har hovedsageligt drevet opsvinget på aktiemarkedet i 2020, men nu vælger flere investorer altså at flytte deres investeringer over i blandt andet råvarer, energi og banker.

»Og det har vi meget af i Europa,« siger Lars Skovgaard Andersen.

Ifølge Frederik Engholm forsøger nogle investorer også at udnytte de store fald, som specielt de europæiske aktier har været ramt af de seneste tre uger.

»Generelt er der et højt niveau af uro eller volatilitet i markedet – det prøver nogle at udnytte til at springe ind efter store fald som i sidste uge. Det er som sådan ret typisk, at dage med store fald og store stigninger kan ligge side om side,« vurderer chefstrategen.

De amerikanske futures tyder på nye store stigninger, når de amerikanske aktiemarkeder åbner på valgdagen klokken 15.30 dansk tid.

LÆS MERE