Investorer hilser Brexit-afgørelse fra Englands landsret velkommen

Englands landsret har afgjort, at Storbritanniens udmeldelse af EU kræver en afstemning i det britiske parlament. Brexit er ikke aflyst, men markederne glæder sig alligevel over dommen.

Der bliver ikke noget Brexit, uden at det britiske parlament er blevet hørt først. Så klar var meldingen fra den engelske landsret torsdag, hvor retten fastslog, at den såkaldte artikel 50 i Lissabon Traktaten, der aktiverer Storbritanniens udmeldelse af EU, kræver en accept af fra det britiske parlament.

De finansielle markeder har ikke reageret positivt på briternes beslutning om at forlade EU. Blandt andet er det britiske pund blevet svækket med omkring 20 procent målt mod den amerikanske dollar siden afstemningen.

Derfor tog investorerne også positivt imod nyheden om, at det engelske parlament skal høres i beslutningen om Brexit. Da afgørelsen fra landsretten blev kendt i offentligheden, steg det britiske pund med 0,92 procent, mens det britiske aktieindeks, FTSE 250, der primært består af mindre britiske virksomheder, steg 1,38 procent.

Investorerne kan dog ikke bryde fuldstændig ud i jubel, for allerede nu står det klart, at den britiske regering med Theresa May i spidsen har tænkt sig at anke dommen fra landsretten.

»Nu bliver den appelleret til højesteret, så vi har jo ikke den endelige afgørelse. Jeg tror ikke, det betyder, at Brexit stoppes, men det kan betyde, at aktiveringen af artikel 50 bliver udskudt yderligere. Parlamentsmedlemmerne er mere pro-EU end befolkningen, men man vidste jo godt, hvad afstemningen handlede om, så politikerne vil i sidste ende respektere det,« vurderer Mikael Milhøj, der er senioranalytiker i Danske bank og følger engelsk økonomi tæt.

Han forklarer, at Theresa May har bundet sit regeringsprojekt op på at ”Brexit means Brexit”, og at regeringen arbejder på at gøre Brexit til en succes for Storbritannien.

Netop derfor skal dommen heller ikke tolkes, som at Brexit nu bliver aflyst – det skal snarere ses som en indikation på, hvordan det kommende Brexit kan komme til at se ud, vurderer han:

»Det betyder måske, at forhandlingsprocessen bliver mere åben, vi får flere debatter i parlamentet, og at sandsynligheden for et ”blødere” Brexit dermed er steget. Det er det, som pundet reagerer på.«