Investorer håber på mere hjælp fra Fed – men de kan blive fælt skuffede

Der er meget på spil for investorer onsdag aften. Den amerikanske centralbank forventes at justere sin renteprognose til kun én stigning i 2019, men markedet håber allerede på endnu løsere pengepolitik og en rentesænkning i løbet af det næste år.

Denne mand - den amerikanske centralbankchef Jerome Powell - kan være med til at sende aktier på en nedtur. Foto: AFP/Saul Loeb/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere

Glem alt om Brexit, handelskrig og babyer i Folketinget.

I aften er der kun én ting, der er vigtigt for aktiemarkederne, og det er den amerikanske centralbanks udmelding om renter og USAs økonomi. Siden finanskrisen har historisk lave renter og store opkøbsprogrammer været afgørende for aktiernes historiske sprint, og nu vil investorerne gerne vide, om Federal Reserve har tænkt sig at fortsætte med at hæve renten eller holde den i ro.

»Fed-mødet kan potentielt være afgørende for finansmarkederne, i det mindste på den korte sigt,« siger Richard Perry, analytiker hos Hantec Markets. »Aktier har haft en stærk optur, og enhver hård overraskelse fra Fed kan være en undskylding for at hente de seneste gevinster hjem.«

Siden nytår er globale aktiemarkeder galoperet opad, og en stor del af æren tilfalder den amerikanske centralbank. I januar sagde Fed-chefen Jerome Powell, at banken vil være »tålmodig« med sine renteforhøjelser, og signalerede dermed til markedet, at der ikke kommer så høje renter, som det havde været frygtet. I slutningen af 2018 raslede aktier ned verden over, fordi investorerne var rædselsslagne for en potentiel snarlig recession og blev bange for, at Fed ville dræbe markedet ved at hæve renterne for meget midt i en økonomisk afmatning.

Powells udmelding i januar er derfor blevet set som en redningsplanke til et aktiemarked, der ellers har svært ved at finde meget andet at muntre sig ved - økonomiske nøgletal især i Europa og Kina har ikke været festlige, og virksomheders indtjeningsvækst er aftagende. Det betyder ifølge strateger, at aktiemarkederne er blevet mere eller mindre afhængig af støtte fra centralbankerne.

Op til onsdagens møde er den gængse forventning, at Fed vil signalere én renteforhøjelse i 2019 - en nedjustering fra to, som det såkaldte »prikdiagram« ellers indikerede i december.

Men selv med en nedjustering fra to til én, tror markedet ikke på centralbankens renteprognoser. Markedet forventer ikke bare nul renteforhøjelser i 2019, men er også begyndt at prise en sænkning ind. Det betyder, at markedet, og dermed investorerne, sætter sig op for en potentiel stor skuffelse.

»Problemet for markederne er, at et blødt Fed allerede er forventet, så barren for en blød overraskelse fra Powell er temmelig høj«, skriver Neil Wilson, chefmarkedsanalytiker hos Markets.com.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Ikke for hård, ikke for blød

Det er bare vigtigt, at den amerikanske centralbank ikke er for blød. Det kan nemlig være et signal om at, det ser virkelig sort ud for økonomien, og det er heller ikke godt for aktiemarkedet. Det så vi for eksempel efter Den Europæiske Centralbanks møde tidligere i marts, hvor Mario Draghi udskød potentielle renteforhøjelser til 2020 på grund af en svækket økonomi i eurozonen. Her valgte investorerne at fokusere mere på de dystre vækstudmeldinger og ikke så meget på, at renterne forbliver historisk lave i længere tid.

Derfor forventer Tine Choi, chefstrateg hos PFA, at Fed til onsdagens møde vil signalere, at der stadig er én renteforhøjelse på bordet i 2019.

»Hvis Fed gør som vi forventer, og går fra to til én renteforhøjelser i år, signalerer de, at de er obs på de globale nøgletal, der i bedste fald kan betegnes som en blandet pose bolscher, og det vil være understøttende for risikoappetitten,« siger hun. »Men ved samtidigt at holde fast i at renten kan stige senere i år, undgå de at skræmme os allesammen med, at de nu pludseligt ser, at vi er på vej ind i lavere vækst, måske med recessions-lignende tilstande. Det er den balancegang centralbanker skal have for øje.«

Og formår Fed det i aften, tror Tine Choi godt, at aktiemarkedet kan stige yderligere, selvom det allerede har priset et relativt blødt signal ind. Hun tror S&P 500 kan fortsætte mod sin rekord på over 2.900, det blev handlet i i september. Indekset lukkede tirsdag i en kurs på 2.833.

»Hvis vi ser, at amerikanske aktier bliver understøttet, så er der altid en tendens til, at de trækker resten af verden med sig, så europæiske aktier vil kunne følge med op,« siger hun. »Men det ændrer jo stadig ikke på de problemer, der er i Europa, og som vejer til den negative side, som Brexit og Italien.«