Investorer frygter udbyttefald hos olieselskaber

Investorerne frygter, at olieprisens kollaps vil tvinge store europæiske olieselskaber til at sænke udbyttebetalingen.

Prisen på Brent-olie ligger torsdag morgen i 44,07 dollar pr. tønde, langt under niveauet fra i fjor, hvor prisen toppede i 115 dollar pr. tønde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Financial Times.

Bekymringen er ifølge finanshuset Berenberg tydelig, hvis man kigger på det ekstra afkast, som investorerne kræver for at holde olieselskabernes aktier. For en "kurv" af Shell, Statoil, BP, Eni og Total kræves en udbytteprocent på over 7 pct., mere end dobbelt så højt som for markedet generelt, skriver Financial Times.

- Det niveau, vi har i dag, er ikke bæredygtigt, men der er nogle håndtag, de kan trække i. Hvis vi stadig har en oliepris på omkring 40 dollar i januar og februar næste år, så bør panikken begynde at sætte ind, siger en unavngivet analytiker til Financial Times, og spår, at olieprisen skal op på 60 eller 70 dollar, hvis olieselskaberne skal kunne dække deres dividende med de nuværende omsætningsfremskrivninger.

De håndtag, der refereres til, inkluderer besparelser, frasalg af aktiver og udskydelse af investeringer for milliarder af dollar, men investorerne er ikke sikre på, at det er tilstrækkeligt. Eksperter vurderer dog, at beskyttelsen af udbytterne vil blive den vigtigste prioritet for branchens ledere i efteråret.

Dividenden er den altovervejende årsag til, at investorerne har aktier i olieselskaberne, og udbytterne har traditionelt være meget pålidelige. Således har Shell aldrig skåret i udbyttebetalingen, BP har kun gjort det to gange i en generation, og franske Total har ikke reduceret den siden 1981.

Prisen på Brent-olie ligger torsdag morgen i 44,07 dollar pr. tønde, langt under niveauet fra i fjor, hvor prisen toppede i 115 dollar pr. tønde.