Investorer får tæsk, når investeringsforeningen vokser

Danske investeringsforeninger er i en dumpeklasse for sig i Europa.

Arkivfoto fra Iris. Fold sammen
Læs mere
Foto:
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens omkostningerne per kunde falder i stort set alle andre lande, når investeringsforeningerne vokser, bliver det dyrere for danske investorer, når der er flere om at betale foreningernes gebyrer. Det viser en undersøgelse fra det uafhængige analyseinstitut Morningstar, som vurderer, at det kan være tegn på svag konkurrence.

Det skriver Finans.

»De største foreninger i Danmark er dyrere end de mindre foreninger. For danske investorer kan det omkostningsmæssigt bedre betale sig at placere pengene i en mindre investeringsforening end i en stor. Det er det eneste sted i Europa, hvor det er sådan. Det kan næsten kun være tegn på manglende konkurrence,« siger chefanalytiker Nikolaj Holdt Mikkelsen, Morningstar.

Direktør Anders Klinkby fra brancheorganisationen Investeringsfondsbranchen hæfter sig ved, at de danske foreninger ligger i den billigste halvdel i Europa rent

»Men Morningstars tal gør det relevant at overveje, om vi har nogle konkurrencebarrierer herhjemme,« siger han til Finans.

Seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk Troels Holmberg mener ikke, at der er konkurrence nok.

»Det er de store danske banker, som bestemmer prisen på investeringsbeviserne. Der er ingen prispres overhovedet,« siger han til Finans.